28 Aralık 2012 Cuma

Crest (Grest) Kanarya Kuşlari

Tüm crest kanarya yetiştiricileri tüy tipine büyük önem vermektedir. Bundan dolayı kanarya,uzun ve geniş tüylere sahip,tüy altları ise seyrek ve uzun olmalıdır.bunlar,tüylerin yumuşak ama düşük olmaması,kahkülün uyumluolarak gaganın ve gözlerin kapatacak şekilde üzerine düşmesi için belirleyici özelliklerdir.ayrıca bu tür tüylerin yarattığı kürkle le beraber kanaryaların kıymetı için vazgeçilmezdir.

Sık kaşlar,horoz tüyü ve kerkül elde etmek için uzun ve geniş tüyler seçmek yeterli değildir,kapatıcı tüylerin üstünde olan ve ateş denilen desenin önemine unutmamak gerekir.alev,standardların öngördüğü gibi sadece estetik nedenlerle değil tüylere dayanıklılık,istikrar ve parlaklık kazandırmak içinde gereklidir. Çok iyi bir Crest ‘in bir yerde biryere atladığı zaman perçeminin tüylerini kaldırdığını göz ve gagasının hafifçe görünmeside özellikle ilgi çekicidir. 

Crest Bred,Crested gibi uzun ve geniş tüylerinin olması haricinde,gözlerini saklayan geniş yuvarlak ve çok kaşlı bir kafaya sahip olmasıdır.Ayrıca kafasının tüyleri ters yöne çevrildiğinde ve gagasına doğru bir parmakla tutulduğunda yaklaşık 2-3 mm olan gagasının uzunluğu kadar uzun olmalıdır.yeni doğmuş Crest’ler daha 10 günlükken güçlerini gösterirler.

Çok iyi cins olacakların gagaları küçüktür.Bu gagalar alına dik olarak girdiğinde tipik bir “T” formu oluştururlar.Bunun tam tersi uzun gagalı ,kanaryaların gagaları alınlarının uzantısı gibi göründüğünden ,şansları daha azdır.bu türler büyüdüklerinde kafaları daha dar.Kahkülleri daha oval olur.Gelişme zamanından önce Crestleri Bred’lerden ayırmak mümkündür.Crest’ler keldir.Diğerlerinin ise kafaları tüyle kaplıdır.Yetiştirme kafeslerinin içinde,kahküllerinin mekanik etkenlerden dolayı bozlulma riskini azaltmak için yemlik olması gerektiğini hatırlatmalıyız.

CRESTLERDE ÇİFTLEŞME

Bu cins için en ideal çiftleşme”intenso” ve “brinsto” arasında olandır.Bazı yetiştiricilerin büyük gaga ve bol kahkül elde etmek için kullandıkları “brinato”lar arasında çiftleşmeyi önlemek gerekir.Bu tür çiftleşmeler genellikle düşük ve mat bir tüy çeşidini yaratır.Ayrıca 1 yaşından sonra körliğe yol açabilecek tümorlerin oluşmasına meydan verir.

Parlaklık sadece “intenso” faktöründen değil soylarına sokulan”cinnemon” faktörü ile de garanti edilir.Bundan dolayı”Cinnemon barbuleler”’in lipokromları daha zengindir ve yeşil ve sarılara oranla daha seyrektir.Bu sebepten dolayı bazı yetiştiriciler yeşiller arasındaki çifteşmenin daha az geçerli olduğunu söylerler.

KAHKÜL VE KAFA

Kahkül ve kafa en önemli unsurlardır.Kahkül,uzun ve damarlı tüylerden oluşur.Bunlar kafanın arkasında bulunan yuvarlak formda bir noktadan hareket eder. Göz ve kafayı kapatarak bütün kafaya yayılır.Kubbe ve şemsiye şeklinde yuvarlak bir kahkül iyi durumda olan düz ve basık bir kahküle tercih edilir.kahkülün tüyleri hiçbir açıklık olmadan inerler.Crest Bred’in kafası geniş yuvarlak olmalıdır.Hiçbirzaman dar ve kenarında basık olmaz.gagası küçük ve konik olmalıdır.Geniş ve uzun tüylerden oluşan kaşlar burun deliklerinin kenarlarında gözlerine kadar inerler.Dolayısıyla kenardan bakıldığında gözler neredeyse görünmez olur.

TÜYLERİ

Vucuda yapışık parlak göğüs kısmında kıvrımları olmayan geniş ve uzun tüylerden oluşur.Horoz tüyünün olmaması en büyük kusur sayılır.Tüy örtüsünün olması ise kıymetini arttıran önemli unsurlardan biridir.Kanaryanın kuyruğu dar ve kısadır.

VUCUT

Vucut atak olmalıdır.Gövdesi bombelidir.Göğsü geniş ve yuvarlaktır.Boynu başının omuzlarına gömülmesini engelleyecek şekilde dolu ve kalındır.Kanatlar vucutlarına iyice yapışıktır ve birbirleriyle karışmazlar.genel manada kanarya kuvvetli ve enerjik bir itibar bırakmalıdır.
Crest’in uzunluğu yaklaşık 17cm’dir.Mutlaka gergin kalkışa hazırlanan bir uçağın görüntüsündeki gibi yarı dik pozisyonda olmalıdır.pençeleri kanaryanın nduruşunu belirleyecek şekilde kısa ve arkada olmalıdır.

1 yorum:

zme_2012 dedi ki...

bu cinsleri bulmak inanın çok zor olsa gerek .

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.