28 Aralık 2012 Cuma

Lepistes Yavru Balik ve Bakimlari

Hep aklımızda kalan bir kaç soru bizleri ikilemde bırakmıştır. Bu soruların cevaplarını vermek kolay olsada her üretimcinin (hobby olarak) kendine has yöntemleri vardır. Gerek Lepistes balığını tanıtan sitelerden, gerek kendi deneyimlerinden olsun bir çok Lepistes balığı sever sağlıklı yavrular
için hamile dişinin bakımı ve beslenmesi olsun, yavrular alındıktan sonra yavruların bakımı ve beslenmesi olsun bir çok yöntem uygularlar.

Bu yazıda hemen bütün yöntemleri sunmaya çalışacağız.

Bilinçli yöntemler:

Bilinçli yöntem artık lepistes balığını tanıyan, akvaryumda su değerlerine ve ısısına önem veren, bir Amazon akvaryumunda hangi bitki yetiştireceğini gayet iyi bilen, akvaryumda balık sayısına dikkat eden ve hangi yemi ne zaman vermesini bilen bilinçli arkadaşlardır.



Bu bilinçli hobiciler ne yapar?

Akvaryumcudan alacağı lepistesi iyi seçer, hareketli balık genç balık daima iyidir. Kambur, yaşlı, stressliymiş gibi bir köşede çekilmiş yüzen lepistes almaz.

Bu balıklar için akvaryumda olan su değerlerine dikkat eder, su prepatını ölçülü kullanır. haftalık ve bakımını yapar, zamanında filtre temizliği, cam ve kum temizliğinde titizdir. Su değişimini %30 yapar. bu 100 litrede 30 litreye mütakabildir.Bitkilendirme olarak ince yapraklı ve hızlı büyüyen bitki kullanır (Cabomba caroliniana) gibi.


En az 1 erkeğe 2 dişi düşecek şekilde balık bulundurur. Hayvansal ve bitkisel yemler ile besler. Bunlar Artemia, kırmızı veya beyaz sivrisinek larvaları ve Cyclops ve kuru bitkisel yemlerdir.

Ancak bu disiplinde hobi sahibi olunur ve insan balık hastalıklarından uzak tamamiyle mutlu ve sağlıklı balıklara ve yavrulara sahip olur.

Doğada yani lepistesin ana vatanında  su belirli ısıda ve bol bitkili olduğu için yavruların saklanıp beslenme olanağı oldukça çok. Akvaryum şartları olmadan rahatlıkla çoğalabiliyor ve yavrular yetişebiliyor.

Bu doğayı onlara yaşatmak için akvaryumda bol bitki olması gerekir bol bitkili akvaryumlarda  dişiler erkeklerden, erkekler dişilerde vakit bulupta doğmuş yavruları yemezler, kaldı ki bol bitkili akvaryumda doğmuş olan yavrular daha çabuk ve daha sağlıklı olarak büyürler ve saklanma yerlerinin çok olduğundan bitkiler arasında çözülmüş ve dibe inmemiş yemlerle beslenirler. Filtrenin akıntısından yararlanarak egzersiz yapan lepistes yavruları daha sağlıklı olurlar.

Bir başka yöntem ise;
Akvaryumda yavrulama kabı ve doğan yavrular için yavru yetiştirme kabı ile de yavrular yetiştirilebilir.


Yavrulama kabı

Doğan yavrular ızgaranın alt kısmına girer böylece anne balığın kendilerini yemesinden kurtulurlar. Eğer anne balık onlardan önce davranıp yavruyu yemez ise. Anne balığın doğurma süresi 30 dakika ile 3 saat arasında değişir. Yaklaşık 5-20 yavru doğurabilirler.


Yavru yetiştirme kabı

Anne yavruları doğurduktan sonra yavrular bu kaba alınır. Yavrular artemia, sivrisinek larvaları, Cyclops ile karışım olarak bitkisel toz yemlerle beslenirse daha sağlıklı olarak büyürler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.