16 Ekim 2012 Salı

Rosella Papağanları

Doğada ki bir kaç kuş Rosella’lar kadar güzel ve renklidir. Onlar kuş yetiştiricileri için çok popülerdir çünkü onların renkleri ve onların diğerlerine göre daha sakin oluşları, göz alıcı renkteki tüyleri vardır. Birbirinden farklı evcil hayvanlar arasında yaygın olarak bakılırlar. Efsaneye göre onların ilk göçmenleri olan Doğu Rosella türüne (Eastern Rosella )  Rose tepesinde rastlanmıştır, şimdiki Sydney’in kenar mahalleleri. Onlar ‘Rose Hiller’ diye çağırılırken sonuçta ‘Rosella’ olarak kalmıştır. Ayrıca ikinci bir hikaye de Rosetta’dan türetilmiş olduğudur. Bu isim Avustralyalı bir göçmen olan George Fife Angas’ ın karısının ilk adıdır fakat o ‘T’ harfini yazarken üzerine çizgi çekmeyi unutmuştur ve bu küçük ‘l 'harfi gibi anlaşılmıştır bundan dolayı ‘Rosella’ olmuştur.

Rosella, Platycercus cinsinden olan renkli Avustralya papağanları altı türünden bir tanesidir. Platycercus; Anlam olarak geniş-yassı kuyruk demektir, Rosella’lar ve geniş-kuyruklu papağan ailesinin diğer üyelerini genel olarak ifade etmek için kullanılır.

DAĞILIM:

Rosella’ların doğal yaşam alanı Avustralya ve civarındaki bazı adalardır. Onlar ormanlar, ağaçlık alanlar, tarım alanları, şehir civarındaki park ve bahçeler içinde yaşarlar. Onlar dağlarla çevrilmiş deniz kıyıları, ovalar ve şehirden uzak yerlerde bulunmazlar. Yeni Zelanda ve Norfolk adasında da kendilerine bir nüfus oluşturmuşlardır.

TANIMLAMA:

Rosella soyu 25- 38 cm ( 9,8-15 inç ) ölçüleri arasındadır ve yetişkinler genellikle çok renklidir. Tam gelişimini tamamlamamış kuşlar tip olarak sıradandır ve onların ikinci tüy dökümünden sonra yetişkinlerdeki renklenmeye erişir. Onlar yaklaşık 12-16 aylık olduğunda cinsiyet tam olarak gelişir.

BESLENME BİÇİMİ:

İyi bir Rosella besini kanarya yemi, karışık tohumlar, ayçiçeği, yalancı safran (papağan yemi)’den meydana gelir. Birçok insan tohum karışımları ile kanarya yemini karıştırarak kullanır. Onlar taze meyveler ve sebzeler özellikle elma, böğürtlen, portakal, salatalık, tatlı patates ve mangodan hoşlanırlar. Az olmak şartıyla kaynatılmış yumurta da önerilebilir. Golden Mantles yemek artığı dilimleri ve parçalarını alırken benim Crimson Rosella mın daha çok taze yiyecekleri yemeğe yatkın olduğunun farkına vardım.

Taze meyve ve sebzelerden sonra genellikle daha kolay kabul ettikleri filizlendirilmiş veya iyileştirilmiş tohumlardır.

[caption id="attachment_3058" align="alignleft" width="474"]Rosella Papağanları Rosella Papağan[/caption]

Filizlendirilerek faydalı hale getirilmiş tohumlar daha sağlıklıdır ve tohumların ve tahılların besinsel kalitesinin değerini arttırır. Filizlendirilerek faydalı hale getirilen tohumlarda ya oranı düşüktür. Filizlenme işlemi sırasında gelişimin başlaması için tohumların içindeki yağ kullanılır ve böylece tohumların içinde depolanmış yağ oranı azalır.

İyileştirilmiş tohumlar ve bunlara ilave edilen besleyici sebzeler kuşun günlük protein, vitamin, mineral, enzim ve klorofil ihtiyacını büyük oranda karşılayacaktır.

Islatılmış ve filizlendirilmiş yağlı tohumlar nijer ve şalgam tohumları gibi protein ve karbonhidrat bakımından zengindir. Kanarya otu ve millet karbonhidratlar bakımından zengindir fakat protein bakımından düşüktür.

Bunlar her zaman çok değerli yiyeceklerdir bununla birlikte özellikle kuşun gelişim veya tüylenme döneminde gereklidir.iyileştirlmiş bu tahunlar kuşun yeni gelişim yuvadan ayrılma döneminde iyi görev yapar, kabukları yumuşatılmış olması yavrunun kırması açısından kolaylık sağlar.
 
YETİŞTİRME:

Rosellaları yetiştirmek-üretmek kolaydır. Onlar güçlü dayanıklıdırlar, soğuk onlar için bir risk değildir fakat kuru bir barınağının olması gerekir. Üreme sezonu genellikle Mart veya Nisan da başlar ( Avustralya’da bu dönem Eylülden marta kadardır ).Erkek kur yapma döneminde tünek üzerinde aşağı doğru eğilerek eşleşmek için çığlıklar atar. Eğer onayladığı bir kuş görürse de bu hareketleri tekrarlar ve her eşleşme döneminden önce sık sık beslenebilir.
Dişiler genlikle 3 ile 7 arasında yumurta yumurtlar, dişi yalnız başına kuluçkaya 19- 21 gün arasında kuluçkaya yatar. Devam eden bu dönem sırasında dişi eşi tarafından beslenir. Belirlenmiş doğurgan çiftler her bir sezonda 2 veya 3 kuluçka üretebilir. Özellikle onların genç yaşta elde yetiştirilmiş olanlar. Genellikle onlar tipik olarak her yıl bir veya iki kuluçka üretir. Yavrular yumurtayı çatlattıktan yaklaşık 6 hafta kadar sonra yuvadan ayrılır.
Bazı yetiştiriciler bebekleri ele alıştırabilmek için 2- 3 hafta sonra kenara çekmeyi tercih ederler. Elde yetiştirilmiş Rosellalar biraz aklı havada olabilir onları yaralanmalardan korumayı garanti altına almak için kanatları kırpılmalıdır. Bu genç kuş evcilleşene kadar günlük bakımının sürekli devam ettirilmesi gerekir.

BARINDIRMA:

Rosellalar iyi bir kafes düzenlemesi ve uzun bir uçuş alanı olan kafes isterler. Bir kafeste sadece bir çiftin bakılması önerilir. Hatta iki çiftin yan yana kafeslerde olması bile tavsiye edilmez. Dikkatleri dağılır rahatsız olurlar ve agresif davranırlar.Eğer onları ayırmanız mümkün değilse 75 mm (3 inç) lik çift kat bir telle yada iki komşunun arasına bir katı sert bir cisim konularak duvar yapılıp ayrılması önerirlir. Genç kuşlar içinde kafes içinde ayrı bir yere ihtiyacın olacaktır onlar yuvadan ayrıldıktan sonra ailelerinden uzaklaşmak tam olarak özgür olmak isteyecektirler. Rosellalar ağaçları çiğnemeyi sever bu nedenle ayırma için metaldan yapılan tel/ tel örgü kullanılması tavsiye edilir.

Minimum kafes ölçüleri aşağıdaki kadar olmalıdır:

Genişlik: 1000 mm -1200 mm
Uzunluk: 5000 mm
Yükseklik: 2100 mm

Çatı saydam veya opak çatı malzemesi ile kaplanmış olmalıdır. Günlük bakımın ve temizliğin kolay yapılması için yer betona benzer bir malzemeyle kaplanması önerirlir.

FOLLUK - YUVA KUTUSU:

Onlar doğal yaşam alanlarında ağaç kavuklarına yuva yaparlar, içiniiçini talaş, ağaç çentikleri veya çimenle doldururlar. Standart bir Rosella folluğu 10*11*24 ölçülerinde olmalıdır. Rosella’lar yuvalarının yerden yüksekte olmasından hoşlanırlar. İdeal ölçü 5 ile 10 metre arasında olandır veya kafesin yettiği yükseklikte olmalıdır. Yuvanın olduğu ağaç parçası veya kutu ( folluk) kafesin arka tarafında doğal şartlardan korunacak şekilde muhafazalı bir yerde olmalıdır.

CİNSİNE GÖRE SINIFLANDIRMA:

Sınıf: kuşlar
Takım: psittaciformes
Aile: psittacidae
Altaile: psittacinae
Cins:
Bilimsel: Platycercus
İngilizce: Rosellas
Hollandaca: Platstaartparkieten
Almanca: Plattschweifsittiche
Fransızca: Rosellas

DİĞER ROSELLA TÜRLERİ:

1.      Adelaide Rosellas
2.      Blue-cheeked or Pale-headed Rosellas
3.      Brown's Rosellas (Northern Rosella)
4.      Cecilia's Rosellas (Golden-mantled Rosella)
5.      Cloncurry Parrots
6.      Common Rosellas
7.      Crimson Rosellas
8.      Eastern Rosellas
9.      Golden-mantled Rosellas
10.Green Rosellas
11.Kangaroo Island Crimson Rosellas
12.Mallee Ringneck Parrots / Barnard's Parakeets
13.Northern Rosellas
14.Pale-headed Rosellas
15.Northern Crimson Rosellas
16.Paler Adelaide Rosellas
17.Paler Mallee Ringneck Parrots
18.Paler Port Lincoln Parrots
19.Port Lincoln Parrots
20.Red-backed Western Rosellas
21.Stanley Rosellas
22.Tasmanian Rosellas
23.Twenty-Eight Parrots
24.Western Rosellas
25.White-cheeked Mealy Rosellas (Pale-headed Rosellas)
26.Yellow-cheeked Rosellas (Western Rosellas)
27.Yellow Rosellas

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.