1 Ekim 2012 Pazartesi

Papağanlarda Tüy ve Gaga Hastalığı

Ayrıca Psittacine Gaga ve Tüy Hastalığı (PBFD) olarak bilinen Avian circovirus, papağan ve cockatoos etkileyen bir viral hastalıktır. Avian circovirus farklı suşları (örneğin kanarya ve ispinozlar gibi) güvercin ve ötücü hastalığa neden olabilir. Virüs insanlarda etkilemez. Bu bağışıklık sistemine saldıran ve bu gibi bakteri ve mantar gibi, diğer hastalık etkeni duyarlı kuşlar bıraktığı için bazen bir "avyan AIDS virüsü" olarak adlandırılır. Virüs çok dezenfektanlara karşı dayanıklıdır ve uzun bir ortamda yaşamış, örneğin, o dondurma dayanabilir ve yavru kuşların birbirini debriyajlar bulaşmasını her yıl yuva kutuları kalabilir.

Kakadular içinde circovirus (galahs ve corellas dahil olmak üzere)
Kakadular yılında PBFD en sık görülen formu, deforme olmuş, kırılmış ve kırılgan tüy gibi kırılgan, kararmış, aşınmış ve büyümüş gaga ve pençeleri bodur neden olur. Hastalığın erken evrelerinde kalça üzerinde tüyler aşağı tozu genellikle anormallikleri göstermek için ilk. Sizin kakadu tüyleri kirli görünüyor ve size kuş ele sonra hiçbir güç ellerinizi orada aşağı ise, bu PBFD bir işareti olabilir. Daha tüy anormallikleri gelişimi virüsü ilk beklemeye aldı tüy dökümü döngüsünde bağlıdır. Yeni moulted tüyler ortaya çıkacak bodurluk ve deformiteleri gösterecektir. Tüy yolma kuş onları çiğnemek ve zarar mümkün olmaz baş ve kret üzerinde bile tüyler, etkilenebilir.

[caption id="attachment_2745" align="alignleft" width="327"]Papağanlarda Tüy Hastalığı Papağan Tüy ve Gaga Hastalığı[/caption]

PBFD bazen genç kuşlar akut ölümlere neden olurken, daha sık kronik zayıflatıcı hastalık olarak gelişir. Bakteriler veya mantarlar ile ikincil enfeksiyonların gaganın katmanları genel hastalık ya da ayrılmasına sebep olabilir. Ağır vakalarda gaga uzaklıkta kemikten kabuğu olabilir. Gaga kötü etkilenmez ise, bazı kuşlar PBFD yıllarca yaşayabilir ama onların dışkıları ve tüy hiddet içinde virüs dökmeye devam ediyorlar. Kliniğimizde bir hastaya 40 yılı aşkın bir süredir hastalığı vardı ve o neredeyse hiç tüyleri varken, yaşam kalitesi iyiydi. Hastalık ilerledikçe maalesef daha sık, yaşam kalitesi bozulur ve kuş ikincil sorunlar yenilir. Kötü etkilenen cockatoos yoksul uzun vadeli görünüm göz önüne alındığında, bazı sahipleri, oldukça makul, kendi evcil hayvan yararına olarak ötenazi seçerler. Diğer sahipleri, eşit makul, korumak için seçerler.


Bu kakadular olduğu gibi circovirus papağan genellikle ciddi değildi ama hala bir zayıflatıcı ve ölümcül bir hastalık olabilir. Papağan gaga ve pençeleri genellikle etkilenmez ama yoksul tüyler vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kuşların uçamayan böylece birincil ve ikincil kanat tüyleri bodur olabilir. Bu kuşlar 'koşucu' denir. Muhabbet kuşlarında durum 'Fransız tüy dökümü' adı olmuştur. Hastalığı 'koşucu' olarak sunulması etkilenen çocuklara vahşi Rainbow Lorikeet popülasyonlarda yaygındır. Cockatoos aksine, bu genç lorikeets sonraki moults normal tüyler gelişebilir ve normal dönebilirsiniz. Ancak, yine de virüs döken ve diğer kuşlar için bir risk teşkil etmeye devam.

Tanı
Gelişmiş PBFD ile Cockatoos karakteristik gaga ve tüy değişiklikler ve tanı kuvvetle deneyimli bir kuş veteriner tarafından muayene esas şüpheli olabilir. Laboratuar testleri, onay için ihtiyaç vardır. Bu erken durumlarda veya tanı yalındır olmayabilir kakadular dışındaki türler özellikle böyledir. Tipik olarak, virüse karşı antikorlar için kontrol etmek için kan üzerinde bir PCR testi hem de bir test kullanılarak circovirus genetik malzemenin varlığı için kan veya tüy test tavsiye edilir.

Tedavi ve önleme
Bir kuş belirgin klinik belirtileri göstermeye başladıktan sonra klinik PBFD gelmifl kanıtlanmıştır Uyuşturucu vardır. Yaşam tarzı değişiklikleri;; circovirus ve herhangi bir ikincil enfeksiyon çözmek için diğer ilaçlara karşı kısmi bir etkiye sahip anti-viral ilaçlar Bazı kuşlar bağışıklık sistemini artırmak için ilaçlar ile yardımcı olabilir. Kendini tedavi bazen lorikeets oluşur ama belirgin klinik bulgular ortaya çıkmıştır kez diğer türler daha nadirdir. Etkilenen kuşlar virüsü döken devam bilinmektedir, bu nedenle diğer kuşlar bulaştırıcı olabilir. Circovirus kuş dışında birçok ay sürecek ve birçok yaygın olarak kullanılan dezenfektanlara karşı dayanıklıdır olabilir. Senin kuş veteriner mevcut en iyi tedavi ve bireysel kuş ve koşullar için önleme seçenekleri olarak size tavsiyelerde bulunabilir.

Neden PBFD karşı bir aşı henüz geliştirilmemiştir?
Bu karmaşık bir hikaye. A aşısı PBFD karşı geliştirilen ancak bir kuş zaten virüse maruz kalmışsa, en aşılar gibi, etkili değildir olmuştur. Birçok kuş virüse maruz kalmış bu yüzden bu hastalık Avustralya'da vahşi kuş popülasyonu ve pet shoplar yaygın, onlar belirgin belirtileri göstermeden önce en çok direnç ancak bazı liman aylarca virüsü geliştirmek. Bu görünüşte normal ama zaten maruz kalan kuşlar gelişmekte hastalığı engellemez, çünkü aşı, mevcut ise deneysel, piyasaya sürülmedi. Onlar zaten virüsü taşırken kuşlar aşı varsa, o aşıdan sonra hastalığı göstermek, şikayetleri kaçınılmaz olacaktır. Araştırma devam etmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.