6 Ağustos 2011 Cumartesi

Leopar Vatoz

Vatozlar genel olarak 15 yıldan daha fazla yaşarlar. Yaşam alanlarının geniş olması büyüme hızlarını arttırır. Leopar vatozlarda da baskın balık diğer balığı bölgesine sokmamak için saldırgan davranabilir. Vatozların aksine Leopar vatozlar diğer türlere zarar varmezler. Üreme şekilleri çoğu yerde bilinmiyor olsa da yumurta dökerek ürerler. Cinsiyet ayrımında vücut şekillerinden faydalanılır, yuvarlak geniş vücutlu vatozlar dişi, ince uzun vücutlu vatozlar erkektir. Yumurta dökmek için karanlık, mağaralar ve kovuklar ararlar. Bunun için en basit yöntem olarak pvc boru kullanılabilir. Yavrular toplanıp anne babadan ayrı olarak büyütülmeli yemlemede de artemia ve toz yemler kullanılmalıdır.

1) Leopar Vatozların renklerinin güzelliğine karşılık diğer balıklara musallat olması konusunda sizlerle hem fikirim. Şimdiye kadar altı salyangozumun için boşalttı. “Kim yapıyor bunu” derken bir gün bir elma salyangozunun içini boşaltırken yakaladım. Sonra bir daha…

2) Yavaş hareket eden büyük balıklarınız varsa (Japon gibi) bu vatoz türü size göre değil. Akvaryumun ışığını kapattığınızda ağzı yukarıya doğru gelecek şekilde yatar ve üstünden geçen balığınıza yapışarak onu öldürür.

3) Vatozlar yeterince beslenirlerse başka balıklara yapışmazlar. Akvaryumunuz güneş görüyor ve bol yosun yapıyorsa hem iyi beslenir hem de çabuk büyürler.

4) Cichlid akvaryumu için çok uygun bir balık. Görsel olarak kesinlikle çok keyif verici. Diğer balıklarla oldukça uyumlu. Hatta kendisine saldıran aurutus’a bile saldırmamış olması bizi şaşırttı. Akvaryumun temizliğine de büyük yardımları oluyor. Kesinlikle tavsiye ediyoruz.

5) Lepistes bakıyordum. Yaklaşık 30-35 adet vardı. Leopar vatozlar bence o kadar sakin değiller; çünkü karanlık olup balıklar yere çöktüğü zaman vatoz karınlarına yapışıp balığı emiyor, hiç bir şekilde de bırakmıyordu, en sonunda da öldürüyordu. Lepistes besleyenlerin akvaryumda vatoz bulundurmasını önermiyorum.

Latince Adı: Hypostomus plecostomus

Habitatı ve Anavatanı: Güney Amerika ( güney ve güney doğu Brezilya bölümü )

Beslenme Biçimi: Otçul

Davranış Biçimi: Barışçıl Kendi Türlerine Davranısı: ılımlı

Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin göğüsleri kırmızıya çalan bir renkte olur.

Yüzme Seviyesi: Dip, ayrıca camda ve aksesuarlarda da hareket ederler.

Üreme: Yumurta

Sıcaklık: 22-28°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 40 cm

Su Sertliği: 8-12

pH: 6.5-7.8

Zorluk Seviyesi: 1

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.