6 Ağustos 2011 Cumartesi

Akvaryum Suyu Nasıl Olmalı

Akvaryum hobisinde amaç akvaryumunuzda bulunan canlıların yaşadığı doğal ortama benzer, eşdeğer bir ortamı (ekolojik sistemi) cam bir tank içinde taklit ederek içinde bulunan canlıların yaşamlarını sürdürmelerini sağlamaktır. Bu ekolojik sistemin temelini olmazsa olmazını temiz kaliteli bir su oluşturmaktadır.Akvaryum suyunun kimyasal yapısı,içinde barındırdığı canlılar için hayati öneme sahiptir. Hassas ve bakımı zor balık ve bitki türlerinin sağlıklı yaşayabilmesi için akvaryumunuzdaki su değerlerini kontrol etmeniz gerekmektedir.

Akvaryum suyunda, suyun asit ve baz oranlarının ölçümü pH ölçümü ile yapılmaktadır. Bu ölçümde, suyun asidik, bazik veya nötr özellikte olup olmadığı sudaki hidrojen iyonları ölçülerek yapılmaktadır. pH’ ın 0-7 arasında çıkması suyun asidik, 7-14 arasında çıkması bazik ve 7.0 değerde çıkması ise nötr özellikte olduğunu göstermektedir. Tatlı su akvaryum balıklarının çoğunun doğal ortamda bulunduğu suyun pH değeri 5.5 ile 8.5 değerleri arasındadır. Suyun pH değerinin dengede tutulması gerekmektedir. Sudaki ani pH değeri değişimi tehlikelidir. PH değerinin ani değişimi sudaki canlıları olumsuz etkilemekte canlı kaybına neden olabilmektedir.

Akvaryumunuzda pH değerini etkileyen en önemli etkenlerden birisi karbondioksittir. Sudaki karbondioksit değeri ile pH değeri arasında zıt bir ilişki vardır. Suda ne kadar çok karbondioksit(CO2) varsa pH değeri de o kadar çok düşmektedir.

Diğer yandan bu ilişkiye paralel sudaki oksijen oranının yüksek olması pH değerini yükseltmekte, düşük olması bu değeri düşürmektedir. Sudaki oksijen miktarı akvaryumdaki canlıların sayısına, suyun devinim hızının fazlalığına ve havalandırmanın yüksek olmasına bağlıdır. Yine akvaryum suyunun sıcaklığı sudaki oksijen oranını etkilemektedir. Zira sıcaklık arttıkça sudaki oksijen miktarı da azalmaktadır. Bu azalışa paralel olarak ta pH değeri düşmektedir. Sıcaklığın düşmesi de döngünün ters işlemesine neden olmakta ve soğuyan suda pH değeri yükselmektedir. Akvaryum suyunda biyolojik dönüşüm zincirinin kurulmasında suyun pH değeri, sudaki karbondioksit CO2) ve oksijen (O) miktarı kadar suyun genel sertliği (KH), amonyak, nitrit, nitrat değerleri de büyük önem arz etmektedir.

Akvaryumunuza balıklarınızı koymadan önce suyun balıklarınıza uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Her şeyi ile yeni kurulmuş bir akvaryumda biyolojik dönüşüm zincirinin kurulamaması nedeniyle, suyun kimyasal yapısı tam olarak balıklarınızın ihtiyaçlarınızı karşılayacak durumda değildir. Bu nedenle akvaryum kurulumundan ve içine suyunun konmasından sonra belirli bir süre (takriben iki hafta) bu yapının oluşması için beklemeniz gerekmektedir.  Zira ekipmanları yeni olan yeni kurulmuş bir akvaryumun suyunda canlılar için gerekli olan yararlı bakteriler yeterli miktarda bulunmadığından akvaryum suyu uygun kalitede değildir. Akvaryumunuzda biyolojik dönüşüm zincirini kurduktan sonra gönül rahatlığı ile balıklarınızı koyabilirsiniz.

Akvaryum suyunun hazırlanmasında şebeke suyu kullanacaksanız öncelikle dikkat etmeniz gereken en önemli unsur sudaki klordur. Klor suyun dinlendirilmesiyle uçtuğundan, akvaryuma koyacağınız suyun akvaryuma konmadan önce 48 saat ağzı açık bir kap içinde dinlendirmelisiniz. Bu dinlendirme işlemini daha sonra periyodik olarak yapacağınız su değişimlerinde de yapmak zorunda olduğunuzu unutmayınız.

Akvaryumunuzdaki canlıların ihtiyaçlarını karşılayan en uygun su kalitesini oluşturmak kadar devamını sağlamakta belirli bir çabayı gerektirmektedir. Gerek canlıların beslenmesinden kaynaklanan gıda artıkları gerekse canlıların ürettiği atıklar yanında fazla veya az aydınlatma, uygun kalitede olmayan filtreler, canlıların fazlalığı gibi etkenler bu çabayı gerçekleştirirken karşınınıza zorluklar olarak çıkacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.