22 Şubat 2013 Cuma

MUHABBET KUŞLARINDA DAVRANIŞ EVCİLLEŞTİRME VE EĞİTİM HAKKINDA TÜM SORULAR VE CEVAPLARI

MUHABBET KUŞLARINDA DAVRANIŞ, EVCİLLEŞTİRME VE EĞİTİM HAKKINDA TÜM SORULAR VE CEVAPLARI
GAGASINI GICIRDATIYOR. NORMAL BİR DAVRANIŞ MI?
Muhabbet kuşları kendilerini dinlenmeye hazırlarken ve gece uykusuna geçmeden önce gagalarını gıcırdatırlar.Kendini iyi ve mutlu hisseden mubişlerin gün içinde gagalarını gıcırdattıkları görülür.Ama her mutlu mubiş gaga gıcırdatmalı diye bir kaide de yoktur. Bazı mutlu ve sağlıklı mubişler bu hareketi çok seyrek yaparken , bazıları hiç yapmayabilir.

Bu gıcırtı sesi alt gaganın üst gaganın içine çaprazlama hareket ettirilip sürtünmesiyle oluşur. Bunu yapmalarının sebebi ise
kuşların doğalarında var olan „taşlama“ eylemidir. Kuşlar alt gagalarını üst gagalarına hafifçe çaprazlayarak kursaklarında biriktirdikleri yemleri sıkıca tutarak rendeleyip öğütme imkanı bulurlar. Taşlama boyunca da bu gıcırtılar duyulur. Bu eylem 1-2 saniyede gaganın arka arkaya hızla hareket etmesiyle gerçekleşir, 2-3 saniyelik molalarla devam eder.
BOĞAZ TÜYLERİNİ ŞİŞİRİYOR, ACABA NE ANLAM TAŞIYOR?
Bazen muhabbet kuşlarının boğaz tüylerini şişirdiklerini görürüz. Aslında şişen tüyleri değil, boğazlarıdır. Boğazlarını tüylerinin altında kaldiği için göremeyiz . Bu konuda site kütüphanemizin „Anatomi“ başlığından bilgi edinebilirsiniz. Bu şişkinliğin sebebi mubişlerin boğazlarına yüksek oranda hava pompalamalarıdır. Boğazda gaz birikmesi olabilir ya da sindirilememiş, kursağa inememiş yem artıkları olabilir. Gaz birikmesine neden olan en yaygın şey mantar enfeksiyonudur. Bu durumdaki kuşlar mutlaka bir hekime gösterilmelidir.
Genellikle bunu eşlerine kur yapmak için yaparlar. Boğazlarında yüksek oranda hava biriktirip bu sayede eşlerine dilediklerince aralıksız bıcırdayıp öterek iltifat edebilirler.
Dikkat edilmesi gereken bir durum boğaz tüylerinin sürekli kabarık durmasıdır. Bu bir hastalık belirtisi olabilir.

MUHABBET KUŞLARI NASIL VE NE KADAR UYURLAR?
Muhabbet kuşları günde 10-12 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bunun çoğunluğu gece saatleridir. Aydınlık ve gürültülü bir ortamda bulunuyorlarsa, kendisini güvende hissetmesi için geceleri kafesinin üstünü örtmelisiniz. Doğada ağaç kovuklarında uyumaktadırlar. Gündüzleri şekerleme yaparlar. Bazen gözlerini kapatır bazen dinlendirmek için bir ayaklarını gövdelerine çekerler. Kimi zaman da boyunlarının dinlenmesi için başlarını geri çevirerek kanatlarının arasına sokarlar.

MUHABBET KUŞLARIM KAVGA EDİYOR, NE YAPABİLİRİM?
Aralarında didişmek için muhabbet kuşları için normaldir, ama kuşlarınız gerçekte, şiddetli kavga ediyorlarsa, hemen ayrılmalıdır. Genellikle, iki erkek, iki dişiden daha iyi anlaşırlar. Bir erkek/dişi çiftinde, dişi için otoriter ve saldırgan olmak alışılagelmiştir. Bunlar, kuşların seçiminde akılda tutulması gereken şeylerdir.

Her kuşa kendi yem kabını vermek, çok sayıda ilginç oyuncaklar ve geniş bir kafese sağlamak ,bütünüyle, aralarındaki didişmenin azaltılmasına yardım edebilir.

DAVRANIŞ, EVCİLLEŞTİRME, KONUŞTURMA VE EĞİTİM
Yavru muhabbet kuşları çok sessiz ve durgundur. Satın alıp eve getirdiğinizde çok fazla sessiz olması sizi korkutmamalıdır. İnsanlara alıştıkca daha hareketli olurlar. Eve getirdikten sonraki bir hafta içinde davranışlarında gözle görülür bir hareketlilik olur.

MUHABBET KUŞUMA TUVALET EĞİTİMİ VEREBİLİR MİYİM?
Muhabbet kuşlarına tuvalet eğitimi veremezsiniz.

MUHABBET KUŞUMU KONUŞTURMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?
Muhabbet kuşlarını konuşturmak için sık sık kelime tekrarları yapmalısınız. Yavru muhabbet kuşları 4-5 aylık olduklarında çok daha anlaşılır bir şekilde kelimeleri söylerler.

MUHABBET KUŞUMU NASIL EVCİLLEŞTİREBİLİRİM?
Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek için yavruyken onunla çok fazla vakit geçirmeniz gerekir. 2 aylıktan daha büyük muhabbet kuşlarını evcilleştirmek hem daha zordur hem de daha fazla vakit alır.

Çift olarak bakılan muhabbet kuşlarını evcilleştirmek tek bakılan muhabbet kuşlarını evcilleştirmekten daha zordur çünkü muhhabbet kuşu sizinle oynamak yerine arkadaşıyla vakit geçirmeyi seçer.

Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek için mümkün olduğunca sabırlı ve nazik hareket etmelisiniz.
Evcilleştirme sırasında kullanılacak en iyi yöntemlerden biri de muhabbet kuşunuzu aldığınızda sanki odada yokmuş gibi davranmak, üzerine fazla gitmemektir. Bu yöntem sayesinde muhabbet kuşunuzun güvenini zamanla kazanırsınız.

MUHABBET KUŞUM ISIRIYOR, NE YAPMALIYIM?
Muhabbet kuşları avuçlanmaktan hiç hoşlanmaz, onları parmağınızın üzerinde durmaya alıştırmalısınız, elinizle tüm vücutlarını saracak şekilde muhabbet kuşunu tutmak isterseniz sizi ıssırabilir.

Ayrıca dişi muhabbet kuşları erkek muhabbet kuşlarından daha güçlü bir şekilde ıssırırlar. Kemirme huyları erkek muhabbet kuşlarından daha fazla güçlüdür.

MUHABBET KUŞUM DİŞİ, KONUŞTURABİLİR MİYİM?
Dişi muhabbet kuşları erkek muhabbet kuşları gibi konuşabilirler fakat erkek muhabbet kuşlarıyla karşılaştırıldığında daha az sayıda kelime öğrenirler.

EVCİLLEŞTİRMEK İÇİN AÇ BIRAKIP ELDEN YEM YEDİRMEK DOĞRU MUDUR?
Muhabbet kuşlarını aç bırakarak evcilleştirme yöntemini kesinlikle tavsiye edilmeyen, insancıl olmayan bir yöntemdir.

MUHABBET KUŞUMUN KANATLARI TİTRİYOR, HASTA MI?
Kanatların titremesi, kanatlardan birinin diğerinden daha aşağıda bulunması stres, korku belirtisi olarak değerlendirilebilir.

Yeni bir ortama gelen muhabbet kuşlarında görülebilir. Kuşlar ortama alıştıklarında titreme de geçer.

MUHABBET KUŞUM DIŞKISINI YİYOR, NE YAPMALIYIM?
Muhabbet kuşunuzun dışkısını yemesini engellemek için yapılacak en doğru şey tabanında tel ızgara olan kafesler kullanmaktır. Kuşunuzun dışkısı tel ızgaranın altındaki bölmeye düşeceği için kuşunuzun dışkısını yemesini büyük ölçüde engellemiş olursunuz.
Dışkı yeme davranışı genelde vitamin, mineral eksikliği ve kötü beslenme kaynaklıdır. Kuşunuzun bakım koşullarını tekrar gözden geçirmeniz gerekir.

MUHABBET KUŞUM KAFES BOYALARINI KEMİRİYOR, BİR ZARARI OLUR MU?
Muhabbet kuşlarının kafesin boyalarını kemirmesi onun sağlığı açısından zararlıdır. Bu yüzden metalik (altın, gümüş gibi) renklerde, özellikle krom kaplama, paslanmaz telleri olan kafesleri satın almanızı öneririz.
Pembe, mavi, beyaz renkli, boyası kolayca çıkan kalitesiz kafeslerden satın almamalısınız.










0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.