22 Şubat 2013 Cuma

KANARYALARDA KAFES SEÇİMİ

Kanaryalarda KafesKANARYALARDA KAFES SEÇİMİ?

Kanarya beslemeye karar verdiyseniz ona bir de barınma için elverişli bir yer hazırlamalısınız. Bu normal boyutlarda bir kafes de olabilir, salmalık da olabilir. Alımda etrafınızdaki Pet-shoplardan kolayca ulaşabileceğiniz şekilleri değişken, irili ufaklı, sade veya bol süslü kafesler işinizi kolaylaştırır, size sadece bunlardan birini seçmek kalır. Bu seçimde kendi hoşgörümüz yanında özel maddi durumlarımızı, zevklerimizi de göz önünde bulundururuz hiç kuşkusuz. Tabi unutulmaması gereken,
 kanaryanın bir bizimle yaşayan, o evi paylaşan bir canlı olduğudur ve onunda ihtiyaçlarını düşünerek karar vermektir. Sonuçta kanarya ömrünü geçirecektir orada.
Barınacağı kafesin, dolap bölmelerinin büyüklüğü, derinliği, beslenecek kanaryanın sayısına, iriliğine ve kullanma amacına bağlı olarak değişir. İri ve boylu kanaryaları ( Yorkshire, Norwich, Lankshire, Parizyen, vs) standart ölçülü küçük kafeslere sıkıştırmak, yaşamlarının önemli derecede kötü yönde etkilenmesine yol açar. Bu tür iri kanaryalarda en düşük ölçülerimiz uzunluk 60, en 30, yükseklik 40 cm olmalıdır. Eğer amacınız üretimse bu ölçüler en az 70 x 40 x 50 olmalıdır. Küçük boylu kanaryalarda ölçüleriniz tek kanarya için, uzunluk 45, en 25, yükseklik ise 35 cm; çift kanarya için 60 x 30 x 40 cm olmalıdır. Bu standart ölçülerden aşırı sapmalar kanaryaya zarar verebilir, ondan istenilenin alınamamasına neden olabilir. Çok küçük barınaklar kanaryanın şişmanlamasına neden olurken, kas gücünün yitirmesine neden olur, üremesinde olumsuzluklara yol açar.
Çok büyük barınaklarda küçükler kadar zarar vericidir. Çok hareket alanı olan kanarya zayıflar, ötüşte ve üremede verimini düşürür. Barınakların genişliği kadar kullanılabilirlikleri de o kadar önemlidir.
-Dikey teller arasındak genişlikler 13 – 14 mm olmalı, kanaryanın kafasını sokabileceği boyutlarda olmamalı.
- Barınak kapıları bir elin rahatlıkla geçebileceği genişlikte olmalı, içe doğru değil dışa doğru açılmalıdır.
-Barınak tabanları sürgülü ve metalden olmalıdır.
-Tercihen paslanmaz metalden olmalıdır.
-Yerden en az 30 – 40 cm, yukardan ise 1 metre mesafede olmalıdır.

Kullanım yerine göre, çeşitli kafesleri bulmak mümkündür. Günlük yaşam kafeslerinin yanında, sergileme, yarışma, ders, yavru bakım ve yetiştirme, üretim, hasta bakım kafesleri ve çiftehaneler kafesleri mevcuttur ve kolayca ulaşabilirsiniz. Kafes gereçlerinin bir listesini vermemiz gerekir ise :
- Tünekler
- Suluklar
- Yemlikler
- Mamalıklar
- Yeşillikler
- Yuvalıklar
- Taban kumu

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.