22 Şubat 2013 Cuma

PAPAĞAN BAKIMI

PAPAĞAN BAKIMI



Sizleri kuşlarda elma sirkesi kullanımı konusunda uyarmak istiyorum. Genelde kuş besleyen tecrübeli kuş sahipleri tarafından bilinen ve uygulanan bir yöntemdir kuşların suyuna 1-2 damla elma sirkesi damlatmak.


ELMA SİRKESİ papağanların Gastrointestinal kanalında yani sindirim kanalını asidifiye eden bir özelliğe sahiptir. Eskiden bu özelliğinden dolayı kuşların sindirim kanalında ki maya ve bakterilerin üremesinin durduğu sanılıyordu. Özellikle Macrorhabdus Ornithogaster denilen ve kuşların sindirim kanalı hastalıklarının en önemli sorumlusu olan bu maya türü için çare olarak düşünülüyordu fakat 2005 yılında Egzotik Kuş Hekimi Prof.Dr. David Phalen aslında bu maya türünün sadece ve sadece ASİDİK ortamda üreyebildiğini ortaya koydu. Yani kuşunuzun suyuna damlattığınız , SİRKE , LİMON ve SODA gibi suyunu ve dolayısıyla sindirim sistemini asidifiye edebilecek olan her türlü uygulamadan KAÇINMALIYIZ.

Konu ile ilgili Tıbbi yabancı dili olan ve Dr.David Phalen'ın yaptığı çalışmaya ulaşmak isteyen arkadaşlar aşağıda ki makaleyi aratarak okuyabilirler.

Phalen, D. (2005), Diagnosis and Management of Macrorhabdus ornithogaster (Formerly Megabacteria). Veterinary Clinics of North America: Exotic Animal Practice, 8(2), 299-306.

Ahmet Kara

Veteriner Hekim
İstanbul Kuş Ve Egzotik Hayvan Tedavi Merkezi
Uluslararası Kuş Veteriner Hekimleri Derneği Üyesi ( Association Of Avian Veterinarians )
www.istanbulvet.com

PAPAĞANLARDA KUM KULLANIMI ?!


Papağanın yiyeceklerine KUM karıştırmak veya kum kullanımı faydası olmayan fakat bir çok ZARARI olabilecek bir durumdur. Şöyle ki bu kumlar '' Ventriculus '' yani kassel mide denen yere gittikten sonra buradan barsak geçişlerinde ki yolları tıkayabiliyorlar. Ölen papağanlarda yaptığımız nekropsilerde bunla ilgili sıkça karşılaşıyoruz. Papağanların Kuş Kumuna ihtiyacı yok ! Kaldı ki bu petshoplardan aldıgınız kuş kumları nereden nasıl geliyor ? Bu kumlar ne içeriyor ? Bilmiyoruz ...

MİNERAL VE KALSİYUM BLOKLARI

Papağan , Muhabbet Kuşu ve diğer papağangillerde bu ürünlerin kullanılması gereksizdir . Örneğin Afrika girisi papağanlar Hypocalcemia 'ya yani hipokalsemiye predispoze yani açık hayvanlardır. Bu hayvanların tunegının yanına Ca blogu asıpta hadı git ordan al diye beklemek yersizdir. PAPAĞANLARDA '' DİET '' çok öenmlidir. Gereken kalsiyumu bu hayvanlar dietlerinden almalılardır. Örneğin , Yumurta Kabuğu iyi bir Kalsiyum kaynagıdır ve yine haşlanmış yumurtada verilebilinir. Mineral Bloklarına gerince son derece yalnış bir hamle bu hayvanlar gereken mınerallerınıde bloklardan degıl DİET'lerinden almalılardır. Benim sizlere tavsiyem imkanınız varsa , HARRİSON'S BİRD FOOD , KAYTEE , ZUPREEM ve MAZURİ gibi 1. kalite markaların papağan yemlerini yurt dışından getirerek bunları kullanmanızdır ... ÜLKEMİZDE Kİ BÜTÜN PAPAĞAN Yemleri sadece Tohumlar içermektedir. Bu Tohumların %45'i yağdır ! A Vitamini yönünden eksiktirler ve yetersizdirler. Mutlaka sebze ve meyvelerle desteklenmeli mümkünse bu bahsettiğim markaların yemlerine ulaşılmalıdır.

Saygılarımla

Ahmet Kara

Veteriner Hekim
İstanbul Kuş Ve Egzotik Hayvan Tedavi Merkezi
Uluslararası Kuş Veteriner Hekimleri Derneği Üyesi ( Association Of Avian Veterinarians )
www.istanbulvet.com


KANAT AYARI - HANGI PAPAGANA UYGULAMALI ?
Sitemizde kanat ayari hakkinda epey bilgiler oldugunu goruyorum,  ama yapilmasi gerekiyor mu gerekmiyor mu o hic tartisilmadi bile. ..ama tüm papaganlara uygulamak lazim mi gerçekten?

Bu konuda sahsi fikirlerimi sizlerle paylasmak istedim. Elbette herkesin tecrübeleri farkli olabilir, zaten amacim, karsilikli bilgi alisverisi yaparak dogrulari bulabilmektir.
Sanririm kuslar için kanatlarin ve uçma yeteneginin önemi konusunda kimsenin süphesi yoktur. Peki, bu dogal yeteneklerini kisitlamamiz ne zaman dogru olur? Tabi ki kusun kendi emniyeti onu gerektiriyorsa. Bunun disinda papaganlar zaten ucamaz, saga sola çarpar ya da egitim için elzemdir gibi argumanlar bence kabul edilir cinsten degil.

Sultan, Cennet, Sevda, Muhabbet, Nepal ya da Alexandir gibi aerodinamik yapili ve daha cok balta girmemis orman degil de isteplerde yasiyan papaganlar için zaten kanat ayari düsünülemez bile. Yazdiklarim sadece Amazon, Jako, Ara gibi iri papaganlar için geçerlidir.

Söyle açiklayim: Eger evinizde kapiyi açik unutabilecek kuçuk cocuk ya da yaslilar varsa, ama papaganiniz kafesin disinda gezebiliyorsa (ki dogrusu da budur) o zaman ne olur ne olmaz kanat ayari gereklidir. Ayrica, aksam yürüyüslerinizde omuzunuzda papaganinizin de gelmesini istiyorsaniz, elbette ki evcilligine güvenmeyeceksiniz, bir seyden ürkerek bir saniyede en yuksek agacin tepesine çikabilir (dikkat: bu, kesilmis zanettiginiz kanatlarla da olabilir çunku Doga öyle bir ayarlamis ki kuslari, agir zedelenmis olsalar da kaçma imkanlari var).

Kanat ayari yapilmamis papaganlar saga sola niçin carpiyorlar? Siz de aylarca kuçucuk bir kafeste durun ondan sonra yürümeyi deneyin. Yani, olay tamamen bir kas antrenmani meselesi. Normal bir papagan kücücük bir odada bile bir helikopter gibi tam istedigi yere konabilir..yeterki antrenman firsati verilsin.
Peki, bu egitim meselesi nedir? Arkadaslar, nedense Türkiye'de baska konularda da oldugu gibi papagan konusunda da Amerikan ekolu benimsenmistir. Inglizce daha yaygin oldugu için mi, yoksa baska sebepler mi var, onu bilemeyecegim, ama gerçek bu. Simdi, Amerika'da zaten papaganlarin buyuk cogunlugu üretim, hem de cok cok evcil olsunlar diye (ve daha rantabl oldugu için buyuk ciftlikler için) elden beslenerek buyutulen papaganlar cogunluktadir. Bizde ise durum, malum cok farkli. Simdi, o elden buyutulen papagan bile ne derecede EVCIL bir hayvan sayilir? O bile tartisilir, cunku evcil hayvanlarimiz yüzlerce nesilden beri insan elinde üretilmektedir. Amerika'daki papaganlar bile ama olsa olsa 2-3 nesilden beri insan elinde uretilmekte. Yani, evcil hayvanlarda gorulmesi mümkün olmayan birçok sorun, hala mevcuttur papaganlarda, örnegin stresten tüy yolmak gibi.
Bu nedendendir ki, ben papaganlar için EGITIM kelimesini kullanmak istemiyorum. EVCILLESME SURECI daha dogru olur bence. Yani, hepimizin sorunu, ilk önce aldigimiz papagani evcillestirmektir. Cook cok az bir yuzdesi sadece ileri derecede evcillesiyor ki ondan sonra egitim surecine gecilebilsin.

Evet, kanat ayari ile ne ilgisi var simdi bunun? Insanlar saniyorlar ki eger papaganimin kanadini kesersem, kaçma firsati kalmiyor ve daha kolay evcillesiyor. Kismen de dogru bu dusunce. O halde size daha baska bir evcillesme yonteminden de bahis edeyim: Kusunuza olumcul bir korku yaratin ve ondan sonra buyuk kurtarici olarak gidip onu kolunuza alarak kurtarin..Bu sekilde calisan "profesyoneller" varmis. Peki tasvip edilir mi? Aslaaa !! Ayni sekilde kanadini kullanamayan bir papagan bence bilerek sakat birakilmis zavalli bir hayvandir. Bu arada soyleyim, bu fikrimi paylasan bircok insan var, örnek vermek gerekirse Alman Hayvanlari Koruma Veterinerler Birligi http://www.tierschutz-tvt.de/papagei.html. Onlarin kanat ayarinin getirdigi zararlarin nasil acikladiklarini gorelim: Metabolizma yeterince calismadigi için, faktorel hastaliklar, mesela karaciger yaglanmasi ya da aspergiloz olusuyor. Sismanlama, yani tüm vucutta yag birikimi oluyor. Davranissal sorunlar gelisiyor(tüy yeme, tüy yolma, kendini sakatlama). Kanat ayarinin akabinde kaza neticesi olarak kemik kirilmasi siklikla gorulur. Bazi tüyler kesim esnasinda hasar gorur ve tüy dokumunde bile kendini yenileyemiyor artik.
Kisacasi,bence papaganlarda kanat kesimi her bir papagan için ayri ayri karar verilmeli. Bu karar, kendi kolayligimiz için degil, papaganimizin menfaati yönünden verilmeli.

Banyo Tuzu Nedir Neden Önemlidir...




        Banyo tuzu, kanatlı dostlarımızı yıkayıp temizlerken suyuna bir miktar karıştırdığımız bir maddedir.



        Birçok kişi papağanının dış parazit hastalığından dolayı tedirgin. Ve malesef dış parazit olma ihtimali az gibi gözüksede bu risk herzaman var. Dış parazit nedir öncelikle bunun açıklaması:



       Bu parazitler kuşların deri ve tüyleri ile beslenen ve yaşamlarını sürekli kuş üzerinde geçiren asalaklardandırlar.Yaklaşık 3 mm boya ulaştıkları halde ,üstün kamuflaj yetenekleri sayesinde,çok zor fark edilirler.Varlıkları ancak kalın tüylerde belirginleşen eksik bölümler incelendiğinde tespit edilebilir.Yumurtalarını da tüyler üzerinde sıra halinde bırakırlar.Ayrıca bu bölümlerde kire benzer kahverengi lekeler onların varlığını belirler.Yaklaşık 3000 türü olan bu parazitler kan ile beslenmediklerinden kuşlarda ölümcül bir tehlike oluşturmazlar.Ancak tüy yapısına verdikleri büyük zararlar kuşların sık sık ve zamansız tüye girmelerine neden olup onların ciddi şekilde zayıflamalarına yol açar.

        Bu yukarda yazan hastalığa yakalanmasını önlemek istiyorsak eğer kanatlı dostumuzu, banyo tuzu kullanmak çok faydalıdır. Bunun dışında papağanınızın tüyleri çok sağlıklı ve parlak güzel bir görünüme sahip olur ve tüyleri için gerekli mineralleri sağlayabilir. Fakat maddi durumunuza sorun yaşatırsa eğer, banyo tuzu kadar olmasada "ELMA SİRKESİ" işinizi görebilir. Aynı banyo tuzu gibi suyun içine 2-3 çay kaşığı elma sirkesi koyarsanız eğer buda size yardımcı olabilir.
Unutmayın her hastalığa karşı hazırlıklı olmalısınız ve önlem almalısınız çünkü dostlarımız heran her hastalığı geçirebilirler.
  Banyo Tuzu ayrıca; 
  • KUŞLARIN TÜYLERİNİN DAHA CANLI VE DAHA PARLAK OLMASINI SAĞLAR.
  • AYAKLARINI SERİN TUTAR.
  • KASLAR ÜZERİNDE RAHATLATICI BİR ETKİYE SAHİPTİR.

BOLUM RESİMLERİ
Size örnek olması açısından bir kaç video koydum Ben bir spreylik içine ılık su ve 2gr kadar Banyo Tuzu katıyorum Banyo tuzu yerine 2 kaşık kadar elma sirkesi de olur İyice karıştırıp ince zerrecikler halinde kuşun banyosunu yaptırıyorum Burda dikkat etmeniz gereken nokta burun deliklerine direkmen…



Papağanlar hem cilt ve tüy sağlıklarını korumak, hem de parazitlerden arınmak amacıyla banyoya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca banyo, ciltlerinden dökülen ve bazı durumlarda insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilen tozları da azaltmaya yardımcı olur.

Banyo yaptırmak için bir iki yöntem vardır:



  1) Sprey Metodu:Banyo için duş başlığı veya çiçekçilerin kullandığı iki sprey çeşidi kullanılabilir. Spreylerden birincisi basınç ile çalışan türüdür ve sürekli su sağlaması nedeniyle hem daha etkili hem de kullanımı kolaydır. İkinci sprey çeşidi ise daha basit bir mekanizma ile çalışır ve biraz daha ucuzdur. Her iki tür spreyi de yapı marketlerin bahçe-çiçek bölümünde rahatlıkla bulabilirsiniz.




BOLUM RESİMLERİ          BOLUM RESİMLERİ






   BOLUM RESİMLERİ



  2) Bir diğer yöntem de geniş bir kaba su koyarak papağanınızın kendi kendine banyo yapmasını sağlamaktır. Ancak pekçok papağan bunu denemek istemeyeceğinden yine bu görev papağan sahibine düşecektir.



     Şayet banyo papağan sahibi tarafından yaptırılacaksa sağlık açısından suyun papağanın burun deliklerine kaçması engellenmeli ve su çok tazyikli akıtılmamalıdır. Kullanılacak suyun mutlaka ılık olması ve banyonun ardından papağanın cereyan almayan ve sıcak bir ortamda kuruyana kadar bekletilmesi gerekmektedir. Akşam vakitleri banyo için uygun değildir zira uyumadan önce tüyler tam olarak kurumamakta ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. (Eğer akşama doğru banyo yaptırmak zorundaysanız ve papağanınız evcil ise saç kurutma makinesi ile de uzaktan sıcak hava ile kurutma yapabilirsiniz.)



     Sıcak mevsimlerde haftada 3-4, soğuk mevsimlerde ise haftada 1-2 kez banyo kafidir.

   Ben bir spreylik içine ılık su ve 2gr. kadar Banyo Tuzu katıyorum.Banyo tuzu yerine  1 kaşık kadar elma sirkesi de olur.İyice karıştırıp ince zerrecikler halinde kuşun banyosunu yaptırıyorum.


   Burda dikkat etmeniz gereken nokta burun deliklerine direkmen sıkmayın.BURUN DELİKLERİNE SU KAÇMAMASINA DİKKAT EDİN.(İlerde sinüzite ve burun iltihabına sebeb olursunuz) Bunun için de biraz uzaktan ya da yukardan yağmurlama şeklinde sprey yapın.

 Size örnek olması açısından bir kaç video koydum.









Tırnak kesimi

Papağanlar doğal ortamda buldukları ve törpü görevi gören taş, dal, toprak vb malzemelerden kafes ortamında mahrum kalmaktadırlar. Dolayısıyla tırnakları zaman zaman çok fazla uzamakta ve sivrilmekte, bu durum ise hem sahibi açısından hem de kendisi açısından sorun yaratabilmektedir.
Tırnak kesimi aşağıdaki özel aparatla ya da normal tırnak makası ile ve 1-2 mm’yi geçmeyecek şekilde yapılmalıdır.
BOLUM RESİMLERİ BOLUM RESİMLERİ
Tırnağın içerisinden küçük bir kılcal damar geçtiğinden derin kesilmesi çok büyük kan kaybına yol açabilmektedir. Kanın durdurulması amacıyla tırnak una bulanabilir ya da küçük bir parça hamur bu bölgeye yapıştırılabilir.
Kanat ayarında olduğu gibi evcilleşme sürecinde aksamaya yol açabileceğinden tırnak kesiminin papağan sahibi dışında ve uzman bir kişi tarafından yapılmasında fayda vardır.
Tırnakların kesilecek raddeye gelmemesi amacıyla piyasada kolaylıkla bulunabilen ‘törpü’ tünekler de kullanılabilmektedir.

Temizlik

İlk kullanımdan önce kafes, yemlik, suluk ve diğer plastik, metal eşyalar mutlaka sert bir fırça ve çamaşır suyu / su karışımı ile temizlenmeli ve koku kalmayıncaya kadar bol su ile durulanmalıdır.
BOLUM RESİMLERİ
Ahşap ürünlerin dezenfeksiyonu ise ateş ya da yüksek ısı ile yapılmalıdır ve asla çamaşır suyu, deterjan ya da benzeri kimyasal kullanılmamalıdır. Sert bir fırça ve su ile bu ahşap malzemeleri yıkadıktan sonra yanmamasına dikkat ederek mutfaktaki ocağınızda ateşten geçirebilir ya da fırında birkaç dakika bekletebilirsiniz. Pek çok papağanın gelip gittiği petshoplardan alınan malzemelerin hastalık barındırması çok olasıdır. Dolayısıyla dezenfeksiyon hem sizin için hem de papağanınız için hayati öneme sahiptir.
Takip eden aşamalarda kafesin alt sürgüsü her gün, tüm yemlik ve suluklar haftada 2-3 kez, kafes ayda bir kez deterjan ve fırça / sünger ile temizlenmelidir. Tünek, deterjan kullanmaksızın bol su ve fırça ile 2-3 haftada bir temizlenmelidir.









0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.