25 Ekim 2011 Salı

Discusların Beslenmesi ve Discus Yemleri

Akvaryumların en renkli ve görkemli balıklarından olan discusların bakımları oldukça zordur. Discusların bakımında ve beslenmesinde çok dikkatli olmak gerekmektedir. Uygun bir akvaryum ve tür seçiminden sonraki en önemli bakım şartları besleme ve su kalitesidir. Bu yazımızda sizlere discusların beslenmesi hakkında bilgi vereceğiz. 200 lt’den az olmamak kaydıyla balık başına 50 lt su düşecek şekilde hesaplanarak beslenmesi sağlıklı büyümeleri, yaşamaları için gereklidir.Klasik akvaryum boyutları yerine yüksek ve geniş tanklarda beslenmeleri tavsiye edilir.Etçil olan diskusların canlı yem ile beslemek iç parazit hastalığına neden olur.

Diskuslar hobicilerin kendi hazırladıkları dana yüreği, karides, ıspanak, havuç, kırmızı biber, sarımsak ve spirulina karışımı ile beslenebilir. Yavaş hareket ettiklerinden yavaşça dibe batan, diskuslar için üretilmiş yemlerle beslenmeleri de uygun olacaktır. Diskuslar doğal ortamlarında diğer balık yavruları/larvaları, tatlı su karidesleri, kabuklu su böcekleri, sinek, böcek ve larvaları ile beslenirler. Menülerinde lif içeren farklı yosun ve alg çeşitleri de mevcuttur, ağırlıklı olarak gereksinimleri protein içeren besinlerdir. Yetişkin bir diskusun her gün %40 protein alması, yavru/genç bir diskusun ise %50-60 protein gereksinimi vardır. Diskusların dişleri yoktur, besinlerini ağızlarının boğaz kısmına doğru bulunan çene öğütücüleri ile öğüterek tüketirler, bu yüzdende diskusun bilimsel ismi olan symphysodon çene öğütücü anlamına gelmektedir, ve Diskus Latince ismini buradan almaktadır.

Çeşitli Diskus yemleri: Evlerde, hobicilerin yüksek protein içeren dana yüreği ve karidesten yaptıkları yemler besleyicidir. Bu yem balık adedine göre hesaplanarak yapılabilir, tek tip besleme yapmak doğru değildir. Menüleri mümkün olduğunca geniş tutulmalıdır. Yetişkin donmuş artemia, canlı beyaz kurt(whıte worm), su piresi de verilebilir. Granül yemler, krill pul yem, artemia pul yem, çeşitli firmaların kurutulmuş dondurulmuş yemleri de verilebilir. Besleme sıklığı yetişkinlerde günde 2-3 kez, yavrularda 6-8 kez yapılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.