18 Ekim 2011 Salı

Kanarya Kuşu Hakkında

Kanarya severlerin merak ettikleri sorular :

KANARYALAR HAKKINDA SORULAR VE CEVAPLAR
•Kanaryalarım kaç günde yumurtlar? Dişi kanaryanız yumurtlayacağı zaman altı tamamen top halini alır. İncelerken zarar verebilirsiniz , yumurta içinde kalabilir bu yüzden alt kısmını bastırmayınız.Yumurtalardan ilkini çıkarmaya başladıktan sonra her gün bir yumurta daha alırsınız. Kanaryalar genellikle 4 yumurta atarlar ve bazen bu 5 ile 6 kadar da olur. Tabi önemli olan döllü olmalarıdır. Yumurtaları sabahın erken saatlerinde çıkartırlar
•Yumurtalar çıkınca ne yapmalıyım? Yumurtaları günlük fazla süre geçirmeden hemen almalı ve yerine folluk dediğimiz sahte yumurtalardan koymalısınız.Kanaryalarda müthiş bir his vardır ve yuvalığındaki yumurtanın alındığını farkettiği zaman yumurtlamayı kesebilir. Her bir yurtadan sonra yerini bir adet sahte yumurta ile değiştiriniz.Dördüncü yumurta çıktığında yuvada dört adet sahte yumurta olmalıdır.5. gün tüm gerçek yumurtaları yuvaya geri bırakırsınız . Tüm bu işlemleri yaparken dikkat etmeniz gereken çok ince olan yumurtaları alırken ve koyarken çok dikkatli olmanız gerekir zira hemen kırılabilirler.
•Yavru kanaryalar kaç günde yumurtadan çıkarlar? Yumurtalardan yavru kanaryalar genellikle 13 günde çıkarlar nadiren 14 veya 15 gün sürdüğü olur. 13 günü geçen durumlarda bazen yardımımız gerekebilir . Yumurtayı ılık bir suyun içine bırakın ve yumurta suda kendi kendine sallanıyorsa içindeki yavru canlı demektir , o zaman yapılacak tek şey var o da kalın yumurta kabuğunu yavru kanarya kıramıyor o halde yumurtanın sivri tarafındaki kabuğu çok az iğne ile açmalısınız.
•Yumurtlama zamanında ne ile beslemeliyim?

[caption id="attachment_2970" align="alignnone" width="477"]Kanaryalar Kanaryalar Hakkında[/caption]

Kanaryanızın yumurtlama zamanı geldiğinde yağlı besinlerle beslemenizde fayda vardır.Özellikle kendirin çok faydası olur . Dişi kanarya yumurtlayacağı zaman bazen yumurta ters döner ve yumurtayı çıkaramaz ve bu durumda maalesef kanaryanızı kaybedersiniz. Buna engel olmak ve üzüntüye sebeb olmamak için kanaryanız yumurtlarken mutlaka kendir tohumu verin. Hazırladığınız mamalara azda olsa sıvı yağ katın.
Yumurtaların kabuksuz çıkmasını önlemek içinse mamalıklardan birine mürekkep balığı kemiğini toz haline getirerek veriniz bu onların kemik gelişimine de katkıda bulunacaktır ve çıkan yumurtalar kabuklu olacaktır.Ben genelde haşladığım yumurtaların kabuklarını mikrodalgada bir kez ışınlıyorum ve un ufak hale getirip mamalarına katıyorum bu yaptığım işlem kanaryaların yedikleri yemleri ve mamaları da hazmetmelerine fayda ediyor.
•Kaç günde bir yemlerini değiştirmeliyim? Kafeslerdeki yemlikleri 2 günde bir dğiştirmenizde fayda var ve hergün yemliklerin durumunu kontrol edin çünkü kanaryalarınız yedikleri tohumların kabuklarını yine yemlikte bırakırlar ve bu kabuklardan dolayı dolu olan yemlere ulaşamaz ve tabiyatıyla açlıktan ölürler.Böyle bir durumla kimse karşılaşmak istemez elbette.
•Yavru kanaryaları sadece anne ve babalarının beslemelerine mi bırakmalıyım? Kanaryalarda genellikle baba kanarya ilgilenir yavrularla dolayısıyla sizin ekstra şırınga yada yavru besleme aparatları alıp kullanmanıza gerek yoktur. Tek yapmanız gereken gün içerisinde taze mama vermektir kuşlarınıza. Mamaların içeriğinde yumurta varsa önerim 2 saatten fazla mamayı kafeste bırakmamanızdır zira yumurta içerikli mamalar sıcakta çabuk bozulurlar ve kanaryalarınızı zehirleyebilirler.
•Yavru kanaryalar kaç günde tüneğe çıkarlar? Üç haftalık olunca tüneğe çıkarlar.
•Yumurtadan çıktıktan sonra kaç gün içinde yem yemeye başlarlar? 20. günden sonra mamalara gaga atmaya başlarlar 30 -35 gün içerisinde yemleri kırmaya başlarlar.
•Yavru kanaryaları kaç gün sonra ayırmalıyım? Dişi kanarya tekrar yumurlayacağı için yavrular mama yemeye başladıklarında ayırabilirsiniz. Ben genellikle böyle yapıyorum tedbiri elden bırakmamak için çünkü erkek kanarya dişisini kıskanabilir,yavrular yumurta üstünde yatan dişi kanaryayı rahatsız edebilirler.
•Kanaryamın gözü kapandı ne yapmalıyım? Derhal bir veterinere götürün derim ama eski usul tedavi ederim derseniz yemek sodasından az miktarda kapalı göze uygulayınız ertesi güne açılacaktır. Yine de veterinere göstermeniz daha iyi olur.
•Kanaryamda ishal var ve tüylerini kabartıyor ne yapmalıyım? Herkes bu konuda birşeyler söyleyebilir en iyisini ise dışkısını analiz ettirmektir fakat eskilerin yine kullandığı bir yöntem vardır o da nar kabuğudur. Evet yanlış duymadınız nar kabuğunun ishali iyileştirme özelliği vardır ve ayrıca içeriğindeki vitaminler kanaryanızın toplanmasına yardımcı olacaktır. Kullanımı ise oldukça basittir. nar kabuklarından bir tutam kaynatıp suyunu soğuttuktan sonra kanaryalarınızın sulularına ilave ediniz. Bizzat denenmiştir hasta kuşlar hemen toparlanıyorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.