18 Ekim 2011 Salı

Yavrulamada Kanarya Bakımı

Ani bir kararla kanarya beslemeye başladıysanız, öncelikli olarak kanarya seçimini bilmek gerekir. Sağlıklı bir kanarya, güzel duruşundan, ötüşünden, parlak renginden belli olur. Bunlar kanaryanın göz önünde bulundurulacağı temel nitelikleridir. Canlı uyaranlara karşı aktif bir kanaryayı diğerlerinden ayırmak da zor değildir. Yeme karşı isteklidir. Derileri açık sarı görünümdedirler.

Her ne kadar gözlemle bir kuşun sağlığı hakkında bilgi edinmek çok kolay olmasa da, bir takım noktalara bakabiliriz. Kuşu öncelikle baştan başlayarak inceleyin. Tüylerini, bacaklarını kontrol edin. Burun deliklerinin temiz ve tam boyutlarda olup olmamasını kontrol ediniz. Eğer kuş baskı altında ise zor soluk alı verir ve mutlaka solunum yolları sorununu düşündürür. Uzun süreli bir enfeksiyon geçirmişse, burun şekli bozuk ve geniştir. Gözleri akıntı yönünden kontrolediniz. Gaganın deformitelerine dikkat ediniz. Kafes tabanına mutlaka göz atın dışkılama problemi var mı bakın.

Unutmayın, tüy değişim süresinde kanaryalar bezgin görünümde ve bir kenarda uyuklar pozisyonda olabilir. Bu dönemlerin sonuna doğru kanarya seçmeniz uygu olacaktır.

Ve kanarya alırken kndinize uzun zaman ayırın, acele etmeyin. Mutlaka bol kümes gezin, profesyonelleri dinleyin. Irk kuşların standartlarını öğrenin. Hiç bir zaman en iyi damızlık hemen verilmez, aldığınız kanaryanın gözden çıkarılmış olmamasına dikkat edin!!!

HASTALIKLI KANARYA

Hareketsiz, boynunu kısmış, bir kenara çekilmiş, uyaranlara yanıtsız veya az yanıtlı durumdadır. Yeme karşı isteksiz, ötmeye karşı ise gönülsüzdür. Kanaryanın derisi kontrol edilmelidir. Bunlarda deri rengi koyudur. Tüyleri uyku dışında da kabarıktır. Böyle kanaryaları sakın almayınız.

KANARYANIN YAŞI

[caption id="attachment_2978" align="alignleft" width="475"]Kanarya Yavruları Kanarya Yavrulama[/caption]

Kanaryanın yaşını anlamak çok zor değildir. Eğer karşınızdaki kişi üremesinden ümidi kesmiş kanaryasını tatlı dille size satmayı düşünmedikçe. Genel bilgidir, ayaklara özellikle pullanmadaki yoğunluğa bakın derler. Tabi siz alacağınız kanaryanın bileziğine de bakmayı unutmayın. Bileziklerin nasıl okunduğunu mutlaka öğrenin!. Eğer bileziksiz bir kanaryayı beğendiyseniz, mutlaka bir bilene gösterin. Kanaryanın yaşı besleme amacınıza göre değişir ama üreticiler sıklıkla 3 yaşını aşmış dişi ve 5 yaşını aşmış erkekle üretime girmezler, bunu unutmayın.

Cinsiyet Ayırımı

En kolay yolu ötüşlere bakılarak yapılanıdır. Erkek kuş ötücüdür. Bu ötüş nameli uzundur. Dişi erkek gibi ötmemesine rağmen bazen özellikle çiftleşme dönemlerinde erkekleri taklit edebilen dişiler görülebilmektedir. Dişiler daha az alımlıdır, erkeklere göre daha fazla ürkek davranırlar.

Ne Zaman Alınmalı?

Bütün kanaryalar her yıl özellikle yaz sonu sonbahar başı tüy değiştirirler. Bu periyodik değişim yanında sıcaklıkların ani değişimi, beslenmedeki dengesizlikler, kalabalık ve küçük alanlı barınma yerleri, uzun yolculuk sonrası gibi durumlarda mevsime bakılmaksızın tüy değişimleri olabilir, kanaranızın ötüşü geriler, üreme döneminde döl alma olasılığınız düşer. Kanarya bu devrede zayıftır, kendini kondüsyon ve duruş açısından eksik gösterir, sizi yanıltır. Ötüş ya kısmen ya da tamamen kesintiye uğrar. Tüylerde matlaşma, düzensizlik göze çarpar. Kanaryayı derinden etkileyen bu olay 1,5-2 ay sürer. Bu da gösteriyor ki, en uygun alım dönemi kasım veya bu ayı izleyen bir kaç ay içinde olabilir. Tabi alımlarınızda ne kadar beğenirseniz beğenin bir bilene mutlaka danışın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.