25 Ekim 2011 Salı

Sultan Papağanları

Sultan papağanlarının bilindiği gibi anavatanı Avusturalyadır. 19 yüzyıldan itibaren, tüm dünyaya yayılmaya başlamıstır başta avrupa olmak üzere. Papağanların oldukça uyumlu tabiatları olan doğa kuşlarıdır. Özellikle muhabbet kuşları ve bunlara benzeyen kuşlar ile birlikte yaşamasını severler. Sultan papağanlarının uysallığı, özellikle kibar duruş ile seveçenliği sayesinde biz insanların evcil hayvanları arasında en gözde kuşlarından biri olmuşlardır. Bu tür kuşların boyları 28-30 cm civarında olmakytadırlar ömürleri ortalama olaak 20-25 yıl arası değişmektedir. Papağanlar yavru iken alınırsa sahiplerine daha kolay uyum sağladıkları görülmüştür.
Papağanlarbilindiği gibi konuşma yeteneklerine sahip oldukları için öğrendikleri kelime sayıları 10-15 kelime cıvarında konuşabilmektedirler.

[caption id="attachment_2727" align="alignleft" width="295"]sultan papağan kuşları Sultan Papağanları[/caption]

Sultan papağanlarında erkekler konuşabilir fakat dişiler konuşma yapmaz nadiren konuşan dişi papağanlarda vardır. Erkelerinde konuşmalar çok net olmamakla birlikte genel olarak ıslık çalarak konuşurlar. Özellikle telefon sesi, bir mikrodalga fırının kapanma sesi, kapı zillerinin sesş, ambulans siren sesleri gibi mekanik seslerini son dereçe mükemmel şekilde taklit etme yeteneklerine sahiptirler.

 

Sultan papağanları dış görünüşleri sayesınde cinsiyet ayrımı yapılabilmektedir. Erkeklerin yanaklarında kırmızılık, dişilerde ise yanaklar daha acık ve turuncuya yakındır. Dişilerde ayarıca kuyruk içi kısımlarında bulunan enine çizgilenmeler erkek cinslerinde yoktur.

1 yorum:

İbrahim dedi ki...

bu hayvanlara bayılıyorum gerçekten... dişilerin konuşamadığını bilmiyordum. bendekiler hep dişiydi :))

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.