19 Haziran 2011 Pazar

Tilapiini Balığı

Tilapiini, çiklitgiller (Cichlidae) familyasının en fazla tür içeren cinslerini kapsayan bir oymakdır.Cins ismi ve terim olarak ilk defa, 1840′ta İskoç zoolog Andrew Smith tarafından kullanılmıştır. Bir çok ülkede besin olarak tüketimde kullanıldıklarından ülkelere göre değişik isimleri vardır. Tilapiini 3 ayrı cinse verilen ortak addır. Bu cinsleri sırası ile söyle olmaktadır.

1-Tilapia,

2-Serronochromus ve

3-Oreochromis’ tir.

Sıcak iklim balıklarıdır. Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu’da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemiz sularında doğal olarak bulunmamakla beraber yetiştirilmektedirler. Daha çok yumuşak sucul bitkiler ve tortu (detritus) ile beslenen hepçillerdir. Tuzlu sulara dayanıklı olup acı sularda da yaşarlar. İstilacı balıklardır, bırakıldıkları sulara kolayca uyum sağlarlar.

Tilapia cinsinde yumurtalar  zeminde açılan yuvalara bırakılır. Döllenmeden  sonra ebeveynler yumurtaların yanında dolaşıp onları tehlikeden korurlar. Sarotherodon  genellikle dişi balık tarafından ağza alınır. Kuluçka  dönemi burda olur. Daha sonra larvalar ortama bırakılır ve ebeveynler tarafından korunur. Tehlike zamanlarında yavrular dişi bireyin ağzına girerler

Kavgacı ve hırçındırlar. İyi bir akvaryum  balığı değildirler çünkü akvaryumdaki  bitkileri ve kendilerinden küçük balıkları  tüketebilirler. Tilapia buttikoferi, Tilapia rendalli, Tilapia joka gibi türler tercih edilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.