20 Haziran 2011 Pazartesi

Hünkari Güvercinleri

Osmanlı döneminde güvercin besleme kültürü çok önemliydi. Özel yetiştirilip, haberleşmede  de kullanılıyorlardı. Hünkar güvercini anlamına gelen Hünkari adıyla anılan güvercinler özel öneme sahip olmuşlardır.  Hünkârî güvercinlerini saray yetiştirdiği için halkın hiçbir şekilde yetiştirmesine, beslemesine izin verilmemiştir. Bu da onun halk arasında yaygınlaşmasını önlemiştir. Böyle olunca da artık günümüzde yok olma noktasına gelmiş ırkı, bugün Avrupa ülkelerindeki güvercin sevenler koruma altına almıştır. Ama bu da onun tüm dünyada “Orientall Frill” adıyla anılmasına neden olmuştur.

Hünkârîler iki gruba ayrılır: Blondinette ve Satinette. 12 renk çeşidi olan Hünkârî’nin Amerika ve Avrupa’da bu adları taşıyan dernekleri var. Bugün Oriental Frill adı ile anılan Hünkariler, Blondinette ve Satinette tipleri ve 12 renk türü ile Amerika ve Avrupa’da özel dernekleri kurulan ve adlarına ülkelerarası yarışmalar düzenlenen, estetik değeri en yüksek ırk olarak itibar görmektedirler.

Hünkari ırkı ülkemizde farklı bakım ve yetiştirme olanakları istemesi, yeterince damızlık ve bilgi sahibi olunamaması nedeni ile sınırlı sayıdadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.