Bölüm 1
Malinua’ların çiftleştirilmeleri mart ayının ortalarında gerçekleştirilmeli, ve arka arkaya devam eden iki kuluçka devresinden sonra, temmuz ayının sonunda yavru alma işlemi tamamlanmış olmalıdır.
Şubat ayının ortalarında, damızlık erkekler çifthanelerin, kendileri için ayrılmış bölmelerine alınmalıdırlar.
Not: Üretimhanenizde ampül yerine, beyaz ışıklı flörasan lamba kullanınız. Üretimde ferah bir ortam, ışığın kalitesi ve gücü son derece önemlidir.
Çifthanelerin tabanlarına kum konulmalı, ayrıyeten yemleri öğütmeleri ve sindirim için, Avrupa’da Grit adı ile satılan, kumdan daha iri dişli, aynı zamanda
kanaryaların kalsiyum ve karbon ihtiyaçlarını karşılayan özel öğütme kumu, kireç tozu ile karıştırılarak ufak plastik kablar içinde, çifthanelerin uygun köşelerine konulmalıdır.
kanaryaların kalsiyum ve karbon ihtiyaçlarını karşılayan özel öğütme kumu, kireç tozu ile karıştırılarak ufak plastik kablar içinde, çifthanelerin uygun köşelerine konulmalıdır.
Damızlık erkeklerin çifthanelerde beslenmeleri:
Hergün: Bir kanarya için, bir tatlı kaşığı ölçüsünde karışık tohum yemleri karışımı, taze su
İki günde bir: Yeşillikve meyva
Haftada birkere: Yumurta maması. Not: şayet yumurta maması hazır ise, bir kaç damla su veya havuç rendesi ile nemlendirip verebilirsiniz.
Karışık tohum yemleri formülü: Yüzde otuzbeşer oranlarında şalgam tohumu ve kuş yemi, yüzde beşer oranlarında kolza, keten tohumu, yulaf bulguru, kenevir, niger, sıhhat tohumları karışımları.
Üretimde BOL YAVRU almanın birinci şartı, erkek ve dişi damızlıkların sağlıklı, erkek damızlıkların tığ gibi yağsız, dişi damızlıkların besili ve güçlü olmasıdır.
Üretim döneminde, kanarya’lardan bol ve sağlıklı yavrular alabilmek için gösterdiğiniz özeni, tüm yıl göstermelisiniz. Yıl boyunca doğru beslenmeyen, sağlıksız mekanlarda tutulan kanarya’lardan alacağınız randıman, isteğiniz, arzu ettiğiniz şekilde gelişmeyebilir.
Şayet üretime alacagınız erkek damızlıklardan bazıları, yağlı, şişman ise (karın bölgesi üflendiği zaman, deride görülen yağlanma) yüzde altmış oranında şalgam tohumu karışımlı tohum yemi, yeşillik ve meyva ile beslenerek, zayıflatılmalıdırlar.
Diyetin uygulanmasında, günlük diyet yeminin miktarı, bir tatlı kaşığından fazla olmamalıdır. Şayet fazla miktarda verilirse, kanarya alıştığı gibi seçici olacak, sevdiği tohumu yiyecek, sevmediğini yemeyecek, ve zayıflaması mümkün olmayacaktır.
Kanaryalarda irilik ve çabuk yağlanma genetik olabilir.
Bölüm 2
Yağlı damızlık erkeklerin, çiftleşmeyi gerçekleştirebilmeleri şüpheli olduğu için, yumurtaların verimliliği (döllenmesi) garanti değildir.
Şayet salma’lar mevcut ise, zayıflatma işlemi salma’larda daha çabuk gerçekleştirilir. Çünki geniş alanda daha çok hareket edecekler, ve uçacaklardır. Salma’larda beslenmeleri, çifthanelerde olduğu gibi diyet tohum yemi, yeşillik ve meyva ile yapılmalıdır. Bir hafta salma’larda tutulan damızlık erkekler tekrar çifthanelere alınarak, çiftleşmeye atılana kadar diyet yemleri ile beslenerek, dişi damızlıkların çifthanelere alınma tarihine kadar, (Mart ayının ilk haftası) oniki ile ondört derecede sabit tutulan sıcaklıkta, normal ışık gücünde, gün doğuşu ve batışı zamanlarına ayarlanan ışık sürelerinde tutulmalıdırlar.
Mart ayının ilk haftası, dişi damızlıklar kendileri için düşünülmüş, erkek damızlıkların bulunduğu çifthanelerin diğer bölmelerine alınırlar. Bölme araları kontraplak ile ayrılmış olup, birbirlerini görmemektedirler. Dişi damızlıkların ayakları temizlenip, şayet uzun ise tırnakları kesilmelidir. Beslenmeleri besin değeri yüksek tohum yemleri karışımı, yeşillik ve meyva ile karşılanmalıdır.
Çiftleşmeler öncesi içlerini (bağırsaklarını) temizlemek için, Esb3 toz ilaç kullanılabilir. Her gün sabah tazelenmesi koşuluyla, bir litre suya, bir gram karıştırılarak, beş gün boyunca verilir. Beş günden sonra, bir gün sadece su ve beş gün daha vitaminli su verilerek işlem tamamlanır.
Dişi damızlıkların üretimhaneye alınmalarından iki gün sonra, ışık süresi hergün kademeli olarak uzatılmalı, ve odanın sıcaklığı artırılmalıdır. (Kızıştırma süresinin başlaması)
Bu sürenin başlatılması ile, yuvalıklar asılmalı, meyva sepetine benzeyen, yuva kıllarının konulması için imal edilmiş sepetlere değişik yuva kılları konularak tele takılmalıdır.
Ben çok uzun yıllardan beri iki parçadan oluşan, ve dışarıdan, yuvalık için düşünülmüş kapıya takılan, tümüyle plastik yuvalık kullanıyor, ve çok memnunum. Kullandığım bu yuvalığın ön cephesinde bulunan kapağın açılması ile yavruların kontrolü çok daha rahat yapılmaktadır.
Bölüm 3
Yuvalıklar için kullanılan keçe’lerin bir yüzüne bit toz ilaçı serpilip ovularak, ilaçlı yüzü, çift taraflı yapışkan ile plastik yuvalığa yapıştırılır.
Oniki saat ile başlatılan, ve hergün kademeli olarak yarımşar saat uzatılan ışık süresinin, onbeş saate ulaşması, ve sıcaklığın yirmi ile yirmiiki dereceye artırılması, damızlık erkek ve dişilerin kızgınlığa ulaşmalarını sağlar. Su içine karıştırılarak verilen E vitamin tozu, ve yumuşatılmış şalgam tohumu, damızlıkların kızgınlığa ulaşmalarında son derece etkilidir.
Kızgınlığa ulaşan erkek’lerde dik ötüşler, dişilerde ise hızlı hareketlilik ve yuva yapma çalışmaları gözlenir.
Yuvasını örme işlemini bitiren dişi damızlığa, kendisi için düşünülmüş erkek damızlık verilerek çiftleştirme gerçekleştirilir.
Şayet dişi damızlık, erkeği kabul etmezse, erkek çifthanenin diğer bölmesine alınarak belli arallıklarla tekrar dişiye verilmelidir. Birkaç denemeden sonra dişi, erkeği kabul edecek, çiftleşme gerçekleşecektir. Bütün denemelere rağmen dişi erkeği kabul etmezse, başka bir erkek denenmelidir.
Ötücü ırk kanarya yetıştiriciliğinde çiftleştirmeler bir erkek bir dişi’den zıyade, bir erkek iki veya üç dişi ile yapılmaktadır. Burda amaç, çok kaliteli bir erkeğe en kısa zamanda en uygun dişinin bulunması, kaliteli yavruların alınması, ve bu nesilin çeşitli üretim metot’ları ile,bilinçli üretilmesidir.
Hergün sabah hakiki yumurtalar toplanarak, yerlerine sahteleri konur. Dördüncü yumurtalar sonra, sahteleri hakiki yumurtalar ile değiştirilir. Sahte yumurtaların alınıp, hakiki yumurtaların yuvaya konulması ve dişi damızlığın kuluçkaya yatması ile erkek damızlığı, dişi damızlıktan ayirmak gerekir. Çifthanenin bölmesi kontraplak ile ayrılarak, erkek damızlık diğer bölmeye alınır.
Yumurtaların değiştirilmesindeki amaç, yavruların aynı günde yumurtadan çıkmaları, anneleri tarafından eşit şekilde beslenmeleri, ve eşit yaşama şansının verilmesidir.
Şayet yumurtalar değiştirilmez ise, dört veya beş, gün farkı ile çıkan son yavrular kendilerinden büyük ve kuvvetli kardeşlerinden beslenmeye fırsat bulamayacaklar, açlıktan veya ezilerek öleceklerdir.
Yavruların, anneleri veya diğer yavrular tarafından ezilmemesi için yuvalıklara, yavruların sayıları ne olursa olsun, sahte yumurta konulmalıdır.
Bölüm 4
Bir erkek damızlık ile, iki, üç, veya dört dişinin çiftleştirilmesinde, erkek’ten sadece, yumurtaların döllenmesi için yararlanılır.
Erkek, yuvasını örmüş çiftleşmeye hazır, kendisi için düşünülmüş herhangi bir dişiye verilerek, iki veya üç saat dişinin yanında bırakılır, ve çiftleşme gerçekleşir. Çiftleşmenin gerçekleşmesinden tam emin olabilmeniz için, erkek damızlık bir gün boyunca dişinin yanında bırakılabilir. Bir gün sonra dişinin yanından alınarak, bir gün dinlendirilir, ve diğer çiftleşmeye hazır dişiye verilir. Çiftleşmeden önce erkek damızlığın bir gün dinlendirilmesi tavsiye edilir. Bütün yumurtaların verimli olabilmesi için, ikinci yumurtalardan sonrada, erkeği tekrar yukarıda belirttiğim süreler içinde, dişilere vermelidir. Bu yöntemle alınan yavrular, anaları tarafından beslenecek ve büyütülecektir, ikinci yavru alma dönemi için aynı erkek ve dişiler, uygulanan aynı yöntemle çiftleştirilir.
Yavrular altı veya yedi günlük olunca yüzzükleri takılmalıdır. Yüzzük takma işlemi yapılırken, yavruların içinde bulunduğu iç plastik yuvaların keçe’lerinin değiştirilmesi, ve yuvanın yetiştirici tarafından yeniden yapılması, bit’lere karşı alınacak önlem için, faydalıdır. Dişiler yeni yapılan yuvaları yadırgamadan yavrularını besleyeceklerdir.
Yavruların yumurtadan çıkmasından onbeş veya onaltı gün sonra, dişi damızlıklar tekrar ikinci kuluçka devresi için yuva örme hazırlıklarına başlayacaklardır. Dişilere bu olanağın verilmesi için, on ile onbir günlük tüylenmiş yavruların içinde bulundukları iç plastik yuvalıklar, 6 veya 7 cm uzunluğunda kesilmiş plastik boru çemberlerinin üzerine konularak, kafesin tabanının uygun bir köşesine alınır.
NOT: Plastik boru, ve iç yuvalıkların çap ölçülerine dikkat ediniz. Bizler, 10 cm çapındaki iç plastik yuvalıklara, 10 cm çapında plastik boru kullanıyoruz.
Tel’de asılı orjinal ana yuvalığa, tekrar ikinci iç plastik yuvalık konularak, birinci kuluçka devresinde yapılan ön işlemler aynen uygulanmalı ve çifthanenin bölmesi açılarak erkek, dişi, ve yavrular biraraya getirilmelidir. Bu sürenin başlatılması ile, ikinci kuluçka devresı için çiftleşmeler gerçekleşecek, yavruların beslenmesine ve yuvanın örülmesine erkek damızlık yardım edecektir.
İkinci yavru alma dönemindede çifthanelerde, yavru alma kafeslerinde, kum (grit), kireç, minareller ve dişilerin yuva örme malzemelerini devamlı bulundurunuz. Yuva örme malzemelerinin eksikliğinde, dişiler ilk yavrularının tüyelerini yolarak yuvalarını hazırlarlar. Avupa’nın değişik ülkelerinde tanıdığım ötücü ırk kanarya yetiştiricileri, ve ben, normal şartlarda sadece 2 kuluçka devresi ile yavru almaktayız. Üçüncü kuluçka devresi nadiren, iki kuluçka devresinde yeterli yavru alınamayan dişilerle gerçekleştirilmektedir.
Bunun başlıca nedenleri, damızlıkları yıpratmamak, yavru alma işlemini kuşlar tüye girmeden gerçekleştirmek, birinci ve ikinci yavru alma dönemlerinin yavrularını, 15.10 tarihinden 15.12 tarihine kadar eğiterek, aralık ayının ortalarında başlayan yarışmalara yetiştirmektir.
0 yorum:
Yorum Gönder