22 Şubat 2013 Cuma

AKVARYUMUN PİS KOKMASI

AKVARYUMUN PİS KOKMASI

Akvaryumlarımızda kimi zaman çevreye rahatsızlık veren kötü kokular oluşmaktadır. Bu kokuların farklı farklı sebepleri bulunmaktadır. Bunları teker teker inceleyelim.

 

Rutubetten dolayı oluşan koku


Unutmamak gerekir ki en iyi bakılan akvaryum bile ortama buharını veriyorsa bir rutubet kokusu oluşturur. Bunu engellemek için akvaryumun üzeri olabildiğince kapatılmalıdır. Bu kapatmanın avantajları kadar dezavantajları da vardır. (Ör yazın akvaryum sıcaklığının daha yüksek kalması)

 

Akvaryumda çürük yumurta, tubifeks suyu veya kükürtlü hamam suyuna benzeyen koku.


Bu kokunun nedeni suda yeterli oksijenli ortamın bulunmamasıdır. Kum pipetiyle kum iyice karıştırılarak dip çekilmeli, su %50-%60 civarında değiştirilmeli, yeni suya önce su düzenleyici sonra bakteri kültürü katılıp çok iyi bir havalandırma ile yem vermeden akvaryum 2 gün karartılmalıdır. Bu durumun başka bir nedeni de uzun süreli elektrik kesilmesi sonrası filtrenin tekrar çalışmasıdır. Oluşan bu gaz (H2S) suda fazla miktarda bulunursa balıklar için de zehirleyicidir.

 

Akvaryumda ölü balık kokusu, köpüklenme

Adından da tahmin edilebileceği gibi nedeni ölü balık, daha da tehlikelisi salyangoz veya midye olabilir. Salyangoz ve midye gibi omurgasızlar çok daha hızlı kokuşma yapar ve bozulurlar. Bu durumda suda parçalanmamış biyolojik atık miktarı artar ve köpüklenme ile koku başlar. Ölü canlı araştırılmalı ve %30 su değişimi yapılmalıdır.

 

Balık yemi kokusu


Balığınıza kullandığınız yem stabil değilse bir süre sonra kokusunu suya vermeye başlar. Bu yüzden özenle hazırlanmış hazır yemleri kullanmanızda fayda var. Kimi zaman bazı hazır yemler bile suya renk ve koku verebilmekte. Bunun oluşmaması için kaliteli yemin yanında az canlı da beslemelisiniz. Az canlı; az yem ve daha iyi su şartları demektir. Özellikle yaz dönemi su sıcaklıı düşürülemiyorsa balıkları az yemlemek su kalitesi için önemlidir. Yüksek sıcaklıkta amonyum amonyağa daha fazla dönüşür ve hem akvaryumdaki sistem hem de balıklar ciddi zararlar görür. Bu yüzden yemi az az, güne yayarak vermekte fayda var.



0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.