22 Şubat 2013 Cuma

KANARYALARDA TÜR İSLAHI

KANARYALARDA TÜR İSLAHI


ÜRETİM Eşleme
Her işte olduğu gibi, Kanarya yetiştiriciliğinde de başarı, önce sevgi, ve bir başlangıcın yapılması ile mümkündür. Tecrübe ve deneyim, yetiştiriciliğe başladığınız ve devam ettiğiniz uzun yıllar içinde kendiliğinden kazanılacaktır.

Ustalar, meşhur yetiştiricilerde başlangıç yıllarında birçok zorluklarla karşılaşmışlar, hayal kırıklığına uğramışlar, kendi hayallerindeki kaliteli damızlıkları alamayıp, kaliteli diye verilen kanaryalar ile yetinmişlerdir.

Vazgeçilmesi çok zor olan kanarya sevgisi, her zorluğa rağmen onları yıldırmamış, onlar azimle araştırarak, bilgilenerek, tecrübe ve
deneyim kazanarak, zor olanı başarmışlar, sadece kendi bilgi, tecrübe ve Deneyimleri ile çok kaliteli, iyi soylu kanaryalara sahip olmuşlardır.

Türliye de Kanarya Yetiştiriciliği, Meşhur Yetiştiricilerden satın alınan kaliteli damızlıkların teşhiri ile değil, O kaliteli damızlıklardan alınan, bizlerin  yetiştirdiği, eğittiği ve bizlere ait yüzüklerle, yurt içi ve yurt dışında, başarılar kazanan kanaryalar ile gelişir.

AİLE İÇİ ÜRETİM
Aile içinde Yetiştirme (üretim) metodu:

Uygulanacak Metodun amacı, ayrı soylardan gelen kaliteli damızlıkların çiftlestirilmesi, ve aile içinde üretimin devamı ile, ayrı ayrı baba ve anne genetik yapılı Kuşların elde edilmesidir.


1.SENE: 1 Numara verdiğim erkek, ve 2 numara verdiğim dişi çiftleştirilerek 3 numara verdiğim yavrular alınır.Yavrular% 50 anne ve baba kanı taşırlar.
1×2 = 3
2.SENE: 3 numaradan bir erkek, 2 orjinal anne ile çiftleştirilerek, 4 numara verdiğim yavrular alınır.yavrular, 3 / 4 anne kanı, ve 1 / 4 baba kanı taşırlar.
3Ex2 = 4
3 bir dişi, 1 baba ile çiftleştirilerek, 5 numara verdiğim yavrular alınır, yavrular 3 / 4 baba kanı, ve 1 / 4 anne kanı taşırlar orjinal numaradan.
3Dx1 = 5
3.SENE: 4 ve 5 ve dişilerin çiftleştirilmesi ile, 6 numara numaradan 50 anne ve babalarının kanını taşırlar alınır.Bu yavrular Yarı Yarıya% yavrular verdiğim erkek.
4×5 = 6
4.SENE: 5 numaradan bir dişinin, 1 numara (orjinal baba) ile çiftleştirilmesinden, 7 numara verdiğim yavrular alınır.Yavrular, 7 / 8 baba kanı, ve 1 orjinal / 8 orjinal anne kanı taşırlar.
5Dx1 = 7
5 numaradan bir erkeğin, 2 numara orjinal anne ile çiftleştirilmesinden, 8 numara verdiğim yavrular alınır.yavrular, 7 / 8 orjinal anne, ve 1 / 8 baba kanı taşırlar.
5Ex2 = 8
5SENE: 7 numaradan bir dişi, 1 numara orjinal baba ile çiftleştirilerek, 9 numara verdiğim yavrular alınır.yavrular 15/16 baba kanı, ve 1 / 16 annelerinin kanını Taşır.
7Dx1 = 9
8 numaradan bir erkek, 2 orjinal anne ile çiftleştirilerek, 10 numara verdiğim yavrular alınır.Yavrular 15/16 anne kanı, ve 1 / 16 babalarının kanını taşırlar.
8Ex2 = 10
6.SENE: 9 ve 10 numaralı kuşlar çiftleştirilerek, 11 numara verdiğim yavrular alınır.Bu yavrular yine% 50 anne, ve babalarının kanını taşırlar.
===========================================
5 numaralı yavrular 3 / 4 baba, 1 / 4 anne
7 ============ 7 / 8 ===, 1 / 8 Anne
9 =========== 15/16 ====, 1 / 16 anne
4 numaralı yavrular 3 / 4 anne, 1 / 4 baba
8 ============= 7 / 8 anne, 1 / 8 baba
10 ========== 15/16 anne, 1 / 16 baba
3, 6, 11 numaralı yavrular,% 50 anne ve babalarının kanını taşırlar.
===========================================
Görüldüğü, ve babalarının kaliteli genetik yapılarını% 98 oranında taşıyan yavruları almak mümkün 6 yıl içinde anne gibi.
6.seneden sonra orjinal anne ve Babanin hastalık ve ölümleri göz önüne alınarak, üretimin, SOYDA çok yakın kan Bagi olmaması için, 3, 6, 11 numara verdiğim, ve% 50 anne ve babalarının kanını taşıyan kuşlarla yapılması gerekmektedir.

Bu şekli ile devam ettirilecek aile içi Üretimde, gelecek bütün nesiller birbirlerinden daha kaliteli olacaktır.

Örneğin; 3, 6 veya 11 herhangi bir nesilden, orjinal numaralı bir baba ve orjinal bir annenin seçilerek çiftleştirilmeleri, ve aile içi üretimin 1 2 kuşlarda olduğu gibi devam ettirilmesi numaralı ve.
Saygılarımla

KANARYALARDA PREMATÜRE ÖLÜM SENDROMU

KANARYALARDA PREMATÜRE ÖLÜM SENDROMU

Bir gün yuvasında sağlıklı gördüğümüz yavru kanaryayı, ertesi gün yuvanın dışında ölmüş olarak bulabiliriz. Bu makalede, bu tür ölümlerin sebeplerinden bahsedeceğiz. Bu durumla ilk kez karşılaşan biri, yavrunun yanlışlıkla yuvadan çıkan dişi kuşa takılıp ya da belki de yuva yeterince derin olmadığı için beslenmeye çalışan yavrunun fazlaca hareket edip yuvadan düştüğünü düşünebilir. Buna dair pek çok senaryo üretilebilir. Neden bir gün iyi görünen bir kuş ertesi gün ölmüş olur? Birçok kişi sorunlara kaynak olarak “ıslak yuva”ları gösterirken okuduğum e-postalardan bazıları çok fazla protein içeren diyetlerin ya da TV’den yayılan radyasyonun etkili olduğu görüşündeydi. Peki, bir yuva nasıl ıslanır? Yuvanın üstüne Nisan yağmuru mu yağmıştır? Ya da dişi kuş suluktan koca bir yudum alıp hızla yuvasına dönmüş ve etrafı mı ıslatmıştır? HAYIR, hayır ve hayır! Eğer birinin yuvasını değiştirirseniz
sorun hâlâ devam edecek midir? Çoğu vakada cevap evettir. Neden? Çünkü yuvanın sahipleri hâlâ oradadır. Yuvanın içi hâlâ ıslak olacaktır çünkü içerde doğal olmayan bir şeyler vuku bulmaktadır.


Tüm bunlar öncelikle ebeveynlerin sindirimi kolaylaştırıcı toprağı yemesiyle başlar!! Burada kastedilen kuşları neyle beslediğiniz değildir. Eğer tüm dünyadaki en iyi mamaları, yemleri alıyorsanız ve bir beslenme uzmanı kadar iyi olacak derecede yemek porsiyonlarını hazırlayabiliyorsanız hiçbir sorun yoktur. Eğer anne-baba kuşlar hayatlarının en stresli döneminde patojenik[1] nedenlerden dolayı yediklerini öğütemezlerse, patojenlerin yavru ve ebeveyn kuşların vücutlarında yayılmaya devam etmesi gibi sorunlar çabucak ortaya çıkar. Türlerin doğum ve hayatta kalma dönemi gerçekten de çok stresli bir devirdir.

İnsanoğlu yemleri üretmeye başladığından beri türlerin doğal seleksiyon ya da hayatta kalma koşulları da değişti. Bugün beş çeşit kanarya olduğunu biliyor musunuz? Bunlardan ilki “ötücü” cins olarak bilinen renklerinden çok şarkı söyleme yetenekleriyle tanınanlar. İkincisi, ıslah edilmiş renk çeşitlerine sahip olan ötme yeteneğinden ziyade renkleriyle tanınan cinstir. Üçüncüsü, ötüş niteliği taşımayan ancak güzel renklere sahip olan “duruş” kanaryalarıdır. Dördüncüsü, katır ya da melez kanaryalar olarak bilinen ve çiftleşme döneminde ötücü, duruş ya da renkli olan farklı kanarya türlerinin eşleştirilmesi ile ortaya çıkan gruptur. Beşincisi ise insanoğlunun çıldırması sonucu ortaya çıkan sadece zevk amaçlı herhangi bir özelliğine bakılmadan rasgele eşleştirmeler sonucu ortaya çıkan cinstir. Başka bir deyişle mutasyona uğramış yaratıklardır. Şüphesiz yukarıdaki beş kanarya için de onları bitpazarında, kuş fuarında, toptan satışta ya da pet shoplarda satmayı kimse istemez.

Vahşi doğada sadece en güçlü kuşlar hayatta kalabilirler. Vahşi doğada yuvadaki yemek için kafalarını kaldırmayan ve hasta gibi görünen yavrular hemen yuvadan uzaklaştırılırlar. Buradaki amaç, avcıların yuvayı bulmasını engellemek ve güçlü olanların hayatta kalmasını sağlamaktır. Ebeveyn kuşlar için –genetik makyaj amaçlı olarak- gelecekte özürlü genler aktaracak olan hastalıklı yavru hiçbir şey ifade etmez.[2] Bir dakikalığına bunun üzerine düşünün. Onlar bunu içgüdüsel olarak yapmaları gerektiğini biliyorlar. Hatta bugün insan eliyle kuşhanelerde yetiştirilenlerde bile aynı içgüdü var. Ancak bizler kuşhanelerimizin “TANRILARI”yız ve kuşhanelerimizde ne olacağını en son olarak karar veren ve küçük işe yaramazı yaşatanlarız. Bu çıkmazı yaratan ve onları koruyup kollayanlar da bizleriz. Bu zavallı yaratıklar “ölümden kurtarılmış olmanın” verdiği duyguyla hep bizim için kalbimizde daha farklı bir yere sahip olacaklardır. Daha da kötüsü onları damızlık olarak yetiştirip eşleştirerek bu zayıf genlerin nesillerden nesillere aktarılmasına neden olacağız. İnternette gruplarda ya da listelerde kulaktan dolma çoğunlukla yanlış bilgilerle dolu olan kocakarı masalları sayesinde bu sorunlarla nasıl başa çıkacağımızı tartışırız.

Kanaryalar da diğer pek çok kuş türü gibi tutsaklık yerine özgürlüğü tercih ederler. Bu yüzden kafes içinde esir olma hali kanaryalarda az da olsa stres yaratabilir. Bu stresin derecesi kapalı olma durumunun yılına bağlı olarak değişir. Diğer taraftan çevre, haşere ve zararlılar, sivrisinekler, iç ya da dış parazitler de solunum ve sindirim konusunda sorun yaratabilirler. Sağlıksız koşullar sindirim ile ilgili sorunlar yaratır ancak bunlardan daha da önemlisi kanaryaların vücudundaki virüslerin yol açtığı hastalıklar nedeniyle kilo kaybetmesidir ve bu durum ölüme bile yol açabilir. Zamanla, gelişmiş kanaryalarda, içgüdüsel olarak ilerlemiş düzeydeki bir hastalığı saklamayı başardıklarını fark ettik. Üreme döneminde yılın geri kalan dönemine göre hastalıklarını saklayabilirler. Diğer taraftan yavru kuşun ağzının içi çok soluk ya da sarımsı renkteyse ya da dişi kuşun göğsündeki tüyleri ıslaksa ve alttaki tüyleri keçeleşmişse bir sorun var, demektir. Bunun hakkında ne yapabiliriz? Üreme döneminden önce neler yapmalıyız? Ön-aktif hazırlığı yapın: probiyotiklerle besleyin!!! Öncelikle size bir internet sitesinden bahsedeyim:www.pureliquidgold.com

Burada insanoğlunun kullanabileceği probiyotik besinler hakkında bilgiler bulunmaktadır. Bu makalede de kesip yapıştırdığım bilgiler bu siteden alınmıştır: Yeni Asrın Alternatifleri Probiyotikler. Bu konuda yapılan saha çalışmaları, ilâçlar ya da hastane gözetimi olmaksızın, sindirimi kolaylaştıran ve metabolizmanın optimum seviyede çalışmasını sağlayan “iyi ve kötü” mikroorganizmaların arasındaki dengenin probiyotikler tarafından sağlandığını ortaya koymuştur. Probiyotikler zaten vücutta var olan tüm iyi huylu ve doğal mikroorganizmalarla etkileşime girerek bağırsak florasını güçlendirirler.

Basitçe “iyi ve kötü” olmak üzere ikiye ayırabileceğimiz bakteri türü vardır. İyi bakteriler, bağırsak duvarlarına sıkıca tutunarak bizi kötü bakterilerin üremesinden ve büyümesinden korur. Ancak kötü bakterilerin de bazen şekerin sindirimi, vital enzimlerin salgılanması gibi durumlarda işe yaradıkları olur. Asıl sorun iyi ve kötü bakteriler arasındaki denge bozulduğu zaman ortaya çıkar. Bazı insanlar vücudu tamamen bakterilerden arındırmanın doğru olduğuna inanır. Fakat bu, yanlış bir kanıdır. Sağlıklı ve normal bir bağırsak florasında %85 iyi ve %15 kötü bakteri bulunur. Defalarca yapılan çalışmalar iki bakteri türünün arasındaki dengenin önemli olduğunu göstermiştir.
Okuma boyunca size neden probiyotikleri kullanmanız gerektiğini ve web sitesini ziyaret etmenizi neden istediğimi açıklayacağım. Eğer kuşlarımız mutlu ve sağlıklıysa, evcil hayvanlarımızla hayat harikadır! Bu duruma sadece insanlar olarak bakarsak, eğer hayatımızda stres varsa veya vücudumuzu güçlendirmek için antibiyotikler alıyorsak yavaş gelişme gösterse de, sonuçta nasıl hissedeceğimizi biliriz. Başkaları bizim nasıl hissettiğimizi bilirler çünkü anlatabiliriz. Kuşlar da ne hissettiklerini içgüdüsel olarak çok iyi bilirler ve zaman içinde bizler de onların hayatlarındaki strese yol açan şeyleri fark ederiz ama bu genellikle çok geç olur! Kuşlarımız için öncelikli olsun ya da olmasın stres yaratan faktörlerden birisi olduğumuzu biliyor musunuz? Bir düşünün, bir kuş ne zaman streslidir ya da stres dönemini yaşayacaktır? Kuşlar üreme ve tüy dökme sezonlarının öncesinde, bu dönemler boyunca ve sonrasında stres yaşarlar. Ayrıca yarışma dönemlerinde ve yeni bir çevreye girdiklerinde de stres yaşarlar.

Kısalan kış günlerinde gün ışığının izin verdiği süre boyunca, stresle baş etmek için durmaksızın yem yerler. Gerçek şudur ki, kuşlar zaman geçtikçe stresle baş etme yöntemlerini geliştirirler. Küçük şirketler bile bu durumla baş edebilmek için probiyotik katkılı besin üretimlerini artırmışlardır. Bu şirketler kuşların mümkün olabildiğince tüm besinleri absorbe etmelerini, böylece stres nedeniyle ortaya çıkan hastalıklara karşı sağlıklı ve dirençli olmalarını sağlamak isterler. Neden ailelerimiz bize yemekten önce ellerimizi yıkayıp yıkamadığımızı sorarlardı? Neden yemek hazırlamadan önce ellerimizi yıkarız? Neden temiz tabaklarda ve temiz çatal kaşıkla yemek yeriz? Neden tüm yiyecekleri yemeden önce yıkamamız önerilir? Neden tavuğu kestiğimiz bıçakla domates soymayız? Neden kümes hayvanları, kuşlar ya da hayvanlar yoluyla bize geçen mikroplar diğerlerinden daha zararlıdır? Tüm bu söylediklerim gereksiz ve boş sözlermiş gibi gelse de hastalıklara ya da E.coli gibi ya da diğer patojenlere karşı önlem almak için yaparız. Bir de bu duruma kuşların tarafından bakalım! Oldukça zavallı bir durum, değil mi?

Dişi kuşun yumurtalarının üstünde oturduğunu ve oturduğunu ve oturduğunu ve sonra aniden yuvasından dışarı atlayıp kocaman silkelendiğini ve daha sonra yem yiyip su içip yuvasına döndüğünü fark ettiniz mi? Ne yapacağını biliyor, değil mi? Hiç dişi bir kuşun yuvasından aceleyle çıkıp kafesin duvarlarını kustuğunu gördünüz mü? Ve bu kusmuğun berbat kokusunu duydunuz? İşte bu, arkadaşlarım, dişi kuşun sindirim sistemindeki patojenlerin aşırı çoğalmalarının sonucudur. Eğer dişi kuş yuvasını yaparsa, yavrularını beslerse ve eğer erkek kuş yavruların beslenmesinde ona yardım ediyorsa, yiyecekleri önce birbirlerine daha sonra yavrularına aktarırlar. Dişi kuş yemek yer ve bağırsak hareketiyle yavruların ağzına kusar ve böylece yuvayı temiz tutar. Fakat bu durum kafesin tüm sakinlerindeki patojen sayısının katlanmasına yol açar. Erkek ve dişi kuş aşırı derecede yorulmuşlar, pes etmişler ve yavrular da ölmüş ya da hayatta kalmışlarsa da gelişmeleri engellenmiş ya da deforme olmuşlardır. Biz de bu durumda zayıf beslemeden dolayı dişi kuşu suçlarız ya da şanslıysa kuşları strese soktuğumuzu ve bunun kendi suçumuz olduğunu kabul ederiz!! VAY CANINA!!
Tüm bunları söylerken nefesim kesildi. Kuşların neye doğru sürüklendiğini görebiliyor musunuz!! Bu kadar konuşma yeter. Size bundan daha iyi bir resim çizemem. “Hastalık sonrası tedavi yerine koruyucu tedavi.” Bu benim inandığım ve başarılı bulduğum bir yöntem. Kuş besleyicileri hayatları boyunca kümes hayvanlarına yönelik probiyotikleri kullanarak, kuşların patojen sayısının en az olduğu uygun ortamda yaşamalarını sağlamalıdır. Ayrıca tüm yıl boyunca besinlerini düzene koymalıdır. Yukarıda anlatılanları yok sayıp, genel probiyotikler satan firmaların tek amacı sizi kendi dediklerine inandırıp onların ürünlerini almanızı sağlamaktır.

Bu konuda çok dikkatli olun ve paranızı çöpe atmayın. Kuşlarınızı beslemek için aldığımız ürünlere ne kadar para ödediğimiz değil, onları sindirim sistemlerinde stresin ve patojenlerin ne kadar etkili oldukları daha önemlidir. En iyi kalitedeki probiyotiğin kullanımı sorunların ortaya çıkma ihtimalini düşürecektir ve zamansız ölen kanaryalar yerine daha sağlıklıları gelecektir. Böylece güzel bir hobiye sahip olan kanarya yetiştiricileri yalnızca mutluluk gözyaşları dökeceklerdir. 



EŞE ATILAN KANARYALARDA KAVGA

EŞE ATILAN KANARYALARDA KAVGA

Bazen yeni bir kuş alır, onu tanımaya çalışırız. Bu tanıma süresi uzadığı 
zaman ve hatta eşe atma mevsimi gelip çattığı halde, hala bitmediyse, 
bayağı canımız sıkılıyor…
Efendim ben kuşu dişi diye aldım. Fakat erkeğin yanına atıyorum. Kavga ediyorlar.
Efendim ben kuşu erkek diye aldım. Fakat ciiik yok. Eş zamanı geldi, tüm 
arkadaşların kuşları eşe girdi , bizimki öyle yatıyor.
Bunlar sık karşılaşılan sorunlardır.
Öncelikle kuşumuzun cinsiyetinden emin olmalıyız.
Kuşumuzun cinsiyetini belirlediğimiz halde
karşı cinsle yine kavga 
ediyorsa;kuşumuz ırkının tüm özelliklerini taşıyan çok kaliteli bir
kuştur. Merak etmeyin. Çiftleşecektir. Yavruları ise ırkının özelliklerini 
taşıyan çok değerli yavrular olacaktır.
Çiftleştirmek için kuşumuza özel bir bakım ve özen göstereceğiz.
Tavsiyelerim.
1-Keçi boynuzu alın aktardan.Bir tane keçi boynuzunu ılık 1 lt suya atın.O
 suda demlensin.Bir gün sonra suluğuna koyun.İki gün dursun. Sonra
normal su verin.Bir hafta sonra tekrar verin keçi boynuzlu suyu. Bu işlemi
bir ay sürdürün.Değişikliği göreceksiniz.
2-Daha önce söylediğim sarımsak olayını uygulayın.
3-Kuşumuz tüydeyse veya karın ağrısı varsa yeşillik ve banyo vererek iyi ederiz.
4-Aşırı yağlıysa suluğuna limon damlatırız.






KANARYALARDA EŞLENME ÖNCESİ BESLENME

KANARYALARDA EŞLENME ÖNCESİ BESLENME


Tüy döküm zamanı erkek ve dişi kuşlarımıza karışık yemin yanında
haftada en az 3 kere mama vermelmelidir. Ayrıca tüy dökümünde
yemlerdeki soyulmuş yulaf oranı artırılmalıdır. Bu kuşlarınızı serin 
tutar.

Batikon

Batikonlu su; bağırsaklarındaki zararlı mikropları öldürür.İçinde
bulunan az miktardaki iyot kuşların tüylerinin
sağlıklı olmasına da 
etki eder.

2.5 lt suya 5 damla Batikon damlatılır.Hazırlanan bu su kuşlarımızın 
suluklarına koyulur. Fazla verilmesi kuşlarımıza zarar verir.

Haftada 2 kere banyo vererek kuşları rahatlaması sağlanır.

Artık eylül ayı biterken, kuşlarınız tüyden çıkmış, pırıl pırıl sağlıklı bir
haldedir.

Tüyden çıkan dişi kuşlarımızı düz yemle besleriz.

Haftada bir gün yeşillik (Marul, Kırmızı lahana) ,bir gün meyve (Elma, Portakal, Havuç) vermeliyiz. 10 günde 1 de yumurtalı mama 
vermeliyiz.

Bu beslenme şekline eşleşmeye 1 ay kalana kadar devam etmeliyiz.
Eşleşmeye 1 ay kala karışık yemle ve haftada 3 kez mama vererek 
beslemeliyiz.

Kuşların kafesinden balık kemiğini ve griti (mineral kumu)  
bulundurmalıyız.Dişi kuşların yumurtlarken kaybettikleri Calcium için 
gereklidir.

Erkek kuşlarımızı ötüm için hazırlanan özel karışım yemlerle 
beslemeliyiz. Bu karışım şöyledir;
5 Kg’lık Karışım için Oran
  • Darı (Kanarya yemi)   : 2,5 Kg
  • Şalgam Tohumu          : 1,5 Kg
  • Soyulmuş Yulaf          :  250 g.
  • Keten Tohumu            :  250 g
  • Nijer                            :  100 g
  • Mavi Haşhaş               :  100 g
  • Marul Tohumu            :  100 g
  • Anason                        :   100 g




KANARYALARDA SARIMSAĞIN ÖNEMİ

KANARYALARDA SARIMSAĞIN ÖNEMİ

Kanaryanızın sağlığı için 3 baş sarımsağı 1,5 litrelik şişeye atın bir gün bekletin ve sularına verin. 
Kanaryalarda sarımsak kullanılmasının hastalıkların önlenmesinde faydası vardır..Sarımsaklı su 1 gün kuşların önünde kaldıktan sonra ertesi gün temiz su verilir.
FAYDALARI
1)Ölümlere sebep olan atardamar kireçlenmesine
iyi gelir
2)Yara ve çıbanları iyileştirir.
3)Krampları yok eder.
4)Akciğeri,karaciğeri,Safra kesesini ve kalbi kuvvetlendirir.
5)Bağırsak kurtlarını, diğer parazitleri öldürür.
6)Mide ve bağırsakları dezenfekte eder. Zararlı bakterileri yok eder.
7) İştahı açar.
8)Nezleyi yok eder, nefes borusu rahatsızlıklarına,bronşite çok iyi gelir.
9)Tansiyonu düşürür.
10)Ateşi düşürür.
11)Bağırsak gazlarını ortadan kaldırır.
12)Grip mikrobunu öldürerek vücudu bu hastalığa karşı korur.
13)İdrar yollarında taş oluşumunu engeller.
14)Kalp adalelerini güçlendirir.
15)Kalbi besleyen kroner damarları genişletir.
16)Cinsel gücü arttırır.
17)İdrar söktürür.
18)Vücudu sivrisinek ve haşerelerden korur.
19)Safra salgısının salınımını arttırır.
20)Kabızlığı önler.
21)Saç dökülmesini yavaşlatır.
22)Sesi güzelleştirir.



MUHABBET KUŞLARINDA CİNSİYET BELİRLEME

MUHABBET KUŞLARINDA CİNSİYET BELİRLEME

Muhabbet kuşlarında cinsiyet ayrımı farklı yollar ile tespit edilir. Genel kanı  kuşların ceresinin koyu mavi ya da pembe  olduğunda erkek, beyaz, açık mavi ve kahve rengi olduğunda ise dişi olmalarıdır. Ancak  bazı durumlarda usta kuşçuların bile tahminleri doğruyu yansıtmamaktadır. Yazımının devamında sizlere en az hata ile cinsiyet tespiti için resimli ve örnekli bir yazı sunuyoruz.

Genel olarak erkek kuşların davranışları
-Dişilere göre daha hareketlidirler ve yerlerinde duramazlar, sağa sola geçerler.
-Daha uzun ötüşleri vardır ve öterken de başlarını sallarlar.
-Cere renkleri genelde
mavi, koyu mavi ve koyu pembe tonları arasında değişir.
Genel olarak dişi kuşların davranışları
-Erkek kuşlara göre hareketsizdirler.
-Kısa kısa öterler ve genelde agresif  ve  dominant tavırlar sergilerler.
-Cere renkleri genelde beyaz, kahve rengi ve açık pembe tonları arasında değişir.
Cere dediğimiz yeri kuşun burnu olarak tabir edebiliriz. Resimde de cerenin nerede olduğunu açıkça görebiliriz.
Aşağıdaki galerilerde erkek ve dişi muhabbet kuşlarının cinsiyetini anlamak için resimli örnekler yer almaktadır.
Erkek muhabbet kuşu nasıl anlaşılır
Dişi muhabbet kuşu nasıl anlaşılır
ALINTIDIR/KAYNAK: 

Üreme Döneminde olmayan dişi muhabbet kuşu

Kızışmakta olan Dişi muhabbet Kuşu çehresidir.

Üreme Dönemine girmiş Erkek Muhabbet Kuşu

Üreme Döneminde olmayan Erkek Muhabbet Kuşu





MUHABBET KUŞLARI İÇİN MAMA TARİFİ

MUHABBET KUŞLARI İÇİN MAMA TARİFİ

Yapılan araştırmalarda muhabbet kuşuna verilen mamanın kuşun sağlığı ve gelişimi açısından önemli katkıları olduğu görülmüştür. Muhabbet kuşlarına haftada en az bir kez mama hazırlanarak verilmelidir. Kuşlar, kuluçka ve yavrularını büyütme sürecinde normalden daha fazla protein, vitamin ve minerale ihtiyaç duyarlar. Bu dönemlerde daha sık mama verilmesi gerekir.
Yumurta maması için gerekli malzemeler nelerdir?

Muhabbet kuşları için mama tarifi:
Malzemeler:
1 adet haşlanmış yumurta ve kabuğu.
2-3 adet bisküvi
Yarım adet havuç
100 gr. İrmik
100 gr. Mısır unu
Hazırlanışı:
Haşlanmış yumurta, havuç, yumurta kabuğu, bisküvi, irmik ve mısır ununu blender(blendır) yardımıyla un ufak hale getirdikten sonra farklı bir yem kabındamuhabbet kuşunuza verebilirsiniz. Mamalar günlük olarak hazırlanmalıdır. Yumurta kolay bozulup bayatladığından kuşun sağlığı için verildikten 6 saat içinde kafesten çıkarılmalıdır.




MUHABBET KUŞLARI İÇİN TOHUM ÇİMLENDİRME

MUHABBET KUŞLARI İÇİN TOHUM ÇİMLENDİRME


Çimlendirilecek tohumlar tel süzgeç vasıtası ile iyice yıkanır, çimlendirmenin hızlı olması için 6-7 saat arası ılık suda bekletilir, bu süre sonunda tohumları temiz su ile tekrar yıkayıp , suyunu süzüp çimlendirmeyi tamamlayacağımız bir kaba koyarız. 
Ertesi gün tohumlarımız üzerinde beyaz renkli patlamalar ve uçlar gördüğümüz zaman çimlendirme işlemi tamamdır. Fakat servis etmeden önce , yapılacak en son ve en önemli iş
çimlenmiş tohumların özellikle mantara karşı dezenfekte edilmesidir.
Bol su ile tohumlar yıkanır , 1lt suya 3-5 damla vanodin olacak şekilde 5dk kadar tohumlar bu suda bekletilir, son kez su ile durulanır suyu süzüldükten sonra kuşlarımıza çimlenmiş tohumlarımızı hazırladığımız mama içerisine karıştırıp verebiliriz, özellikle, yavru besleme döneminde yavru gelişimi açısından çimlenmiş tohumlar çok faydalıdır, bunun yanında hasta olan kuşlara verildiğinde iyileşme açısından, tüydeki kuşa verildiğinde ise tüyden çıkma konusunda çimlenmiş tohumların çok büyük yararları vardır.
Unutulmamalıdır ki bir tohumun vitamin olarak en fazla verimli olduğu dönem çimlenme dönemidir.


TEZCAN PETSHOP 
Dumlupınar Mah.Yıldırım Bayazıt Cad.No:9
İskenderun/Hatay
GSM: 0541 402 1542



MUHABBET KUŞLARINDA DAVRANIŞ EVCİLLEŞTİRME VE EĞİTİM HAKKINDA TÜM SORULAR VE CEVAPLARI

MUHABBET KUŞLARINDA DAVRANIŞ, EVCİLLEŞTİRME VE EĞİTİM HAKKINDA TÜM SORULAR VE CEVAPLARI
GAGASINI GICIRDATIYOR. NORMAL BİR DAVRANIŞ MI?
Muhabbet kuşları kendilerini dinlenmeye hazırlarken ve gece uykusuna geçmeden önce gagalarını gıcırdatırlar.Kendini iyi ve mutlu hisseden mubişlerin gün içinde gagalarını gıcırdattıkları görülür.Ama her mutlu mubiş gaga gıcırdatmalı diye bir kaide de yoktur. Bazı mutlu ve sağlıklı mubişler bu hareketi çok seyrek yaparken , bazıları hiç yapmayabilir.

Bu gıcırtı sesi alt gaganın üst gaganın içine çaprazlama hareket ettirilip sürtünmesiyle oluşur. Bunu yapmalarının sebebi ise
kuşların doğalarında var olan „taşlama“ eylemidir. Kuşlar alt gagalarını üst gagalarına hafifçe çaprazlayarak kursaklarında biriktirdikleri yemleri sıkıca tutarak rendeleyip öğütme imkanı bulurlar. Taşlama boyunca da bu gıcırtılar duyulur. Bu eylem 1-2 saniyede gaganın arka arkaya hızla hareket etmesiyle gerçekleşir, 2-3 saniyelik molalarla devam eder.
BOĞAZ TÜYLERİNİ ŞİŞİRİYOR, ACABA NE ANLAM TAŞIYOR?
Bazen muhabbet kuşlarının boğaz tüylerini şişirdiklerini görürüz. Aslında şişen tüyleri değil, boğazlarıdır. Boğazlarını tüylerinin altında kaldiği için göremeyiz . Bu konuda site kütüphanemizin „Anatomi“ başlığından bilgi edinebilirsiniz. Bu şişkinliğin sebebi mubişlerin boğazlarına yüksek oranda hava pompalamalarıdır. Boğazda gaz birikmesi olabilir ya da sindirilememiş, kursağa inememiş yem artıkları olabilir. Gaz birikmesine neden olan en yaygın şey mantar enfeksiyonudur. Bu durumdaki kuşlar mutlaka bir hekime gösterilmelidir.
Genellikle bunu eşlerine kur yapmak için yaparlar. Boğazlarında yüksek oranda hava biriktirip bu sayede eşlerine dilediklerince aralıksız bıcırdayıp öterek iltifat edebilirler.
Dikkat edilmesi gereken bir durum boğaz tüylerinin sürekli kabarık durmasıdır. Bu bir hastalık belirtisi olabilir.

MUHABBET KUŞLARI NASIL VE NE KADAR UYURLAR?
Muhabbet kuşları günde 10-12 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bunun çoğunluğu gece saatleridir. Aydınlık ve gürültülü bir ortamda bulunuyorlarsa, kendisini güvende hissetmesi için geceleri kafesinin üstünü örtmelisiniz. Doğada ağaç kovuklarında uyumaktadırlar. Gündüzleri şekerleme yaparlar. Bazen gözlerini kapatır bazen dinlendirmek için bir ayaklarını gövdelerine çekerler. Kimi zaman da boyunlarının dinlenmesi için başlarını geri çevirerek kanatlarının arasına sokarlar.

MUHABBET KUŞLARIM KAVGA EDİYOR, NE YAPABİLİRİM?
Aralarında didişmek için muhabbet kuşları için normaldir, ama kuşlarınız gerçekte, şiddetli kavga ediyorlarsa, hemen ayrılmalıdır. Genellikle, iki erkek, iki dişiden daha iyi anlaşırlar. Bir erkek/dişi çiftinde, dişi için otoriter ve saldırgan olmak alışılagelmiştir. Bunlar, kuşların seçiminde akılda tutulması gereken şeylerdir.

Her kuşa kendi yem kabını vermek, çok sayıda ilginç oyuncaklar ve geniş bir kafese sağlamak ,bütünüyle, aralarındaki didişmenin azaltılmasına yardım edebilir.

DAVRANIŞ, EVCİLLEŞTİRME, KONUŞTURMA VE EĞİTİM
Yavru muhabbet kuşları çok sessiz ve durgundur. Satın alıp eve getirdiğinizde çok fazla sessiz olması sizi korkutmamalıdır. İnsanlara alıştıkca daha hareketli olurlar. Eve getirdikten sonraki bir hafta içinde davranışlarında gözle görülür bir hareketlilik olur.

MUHABBET KUŞUMA TUVALET EĞİTİMİ VEREBİLİR MİYİM?
Muhabbet kuşlarına tuvalet eğitimi veremezsiniz.

MUHABBET KUŞUMU KONUŞTURMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?
Muhabbet kuşlarını konuşturmak için sık sık kelime tekrarları yapmalısınız. Yavru muhabbet kuşları 4-5 aylık olduklarında çok daha anlaşılır bir şekilde kelimeleri söylerler.

MUHABBET KUŞUMU NASIL EVCİLLEŞTİREBİLİRİM?
Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek için yavruyken onunla çok fazla vakit geçirmeniz gerekir. 2 aylıktan daha büyük muhabbet kuşlarını evcilleştirmek hem daha zordur hem de daha fazla vakit alır.

Çift olarak bakılan muhabbet kuşlarını evcilleştirmek tek bakılan muhabbet kuşlarını evcilleştirmekten daha zordur çünkü muhhabbet kuşu sizinle oynamak yerine arkadaşıyla vakit geçirmeyi seçer.

Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek için mümkün olduğunca sabırlı ve nazik hareket etmelisiniz.
Evcilleştirme sırasında kullanılacak en iyi yöntemlerden biri de muhabbet kuşunuzu aldığınızda sanki odada yokmuş gibi davranmak, üzerine fazla gitmemektir. Bu yöntem sayesinde muhabbet kuşunuzun güvenini zamanla kazanırsınız.

MUHABBET KUŞUM ISIRIYOR, NE YAPMALIYIM?
Muhabbet kuşları avuçlanmaktan hiç hoşlanmaz, onları parmağınızın üzerinde durmaya alıştırmalısınız, elinizle tüm vücutlarını saracak şekilde muhabbet kuşunu tutmak isterseniz sizi ıssırabilir.

Ayrıca dişi muhabbet kuşları erkek muhabbet kuşlarından daha güçlü bir şekilde ıssırırlar. Kemirme huyları erkek muhabbet kuşlarından daha fazla güçlüdür.

MUHABBET KUŞUM DİŞİ, KONUŞTURABİLİR MİYİM?
Dişi muhabbet kuşları erkek muhabbet kuşları gibi konuşabilirler fakat erkek muhabbet kuşlarıyla karşılaştırıldığında daha az sayıda kelime öğrenirler.

EVCİLLEŞTİRMEK İÇİN AÇ BIRAKIP ELDEN YEM YEDİRMEK DOĞRU MUDUR?
Muhabbet kuşlarını aç bırakarak evcilleştirme yöntemini kesinlikle tavsiye edilmeyen, insancıl olmayan bir yöntemdir.

MUHABBET KUŞUMUN KANATLARI TİTRİYOR, HASTA MI?
Kanatların titremesi, kanatlardan birinin diğerinden daha aşağıda bulunması stres, korku belirtisi olarak değerlendirilebilir.

Yeni bir ortama gelen muhabbet kuşlarında görülebilir. Kuşlar ortama alıştıklarında titreme de geçer.

MUHABBET KUŞUM DIŞKISINI YİYOR, NE YAPMALIYIM?
Muhabbet kuşunuzun dışkısını yemesini engellemek için yapılacak en doğru şey tabanında tel ızgara olan kafesler kullanmaktır. Kuşunuzun dışkısı tel ızgaranın altındaki bölmeye düşeceği için kuşunuzun dışkısını yemesini büyük ölçüde engellemiş olursunuz.
Dışkı yeme davranışı genelde vitamin, mineral eksikliği ve kötü beslenme kaynaklıdır. Kuşunuzun bakım koşullarını tekrar gözden geçirmeniz gerekir.

MUHABBET KUŞUM KAFES BOYALARINI KEMİRİYOR, BİR ZARARI OLUR MU?
Muhabbet kuşlarının kafesin boyalarını kemirmesi onun sağlığı açısından zararlıdır. Bu yüzden metalik (altın, gümüş gibi) renklerde, özellikle krom kaplama, paslanmaz telleri olan kafesleri satın almanızı öneririz.
Pembe, mavi, beyaz renkli, boyası kolayca çıkan kalitesiz kafeslerden satın almamalısınız.










MUHABBET KUŞLARINDA BESLENME HAKKINDA TÜM SORULAR VE CEVAPLARI

MUHABBET KUŞLARINDA BESLENME HAKKINDA TÜM SORULAR VE CEVAPLARI

TOHUMLARIN MUHABBET KUŞU YEMİNDEKİ ORANLARI NELERDİR?
%40-50 darı ( akdarı, sarı darı (normal darı) ) , %30 aspur (kanarya yemi/kuş yemi), %10 yulaf ve %5-%10 diğer tohumlar 

İÇME SUYUNA LİMON SUYU/ SODA KOYABİLİR MİYİM? MEYVE SUYU VEREBİLİR MİYİM?
Bazı kanarya üreticileri kanaryaların sularına ayda bir defa az miktarda soda koyduklarını söylerler. 

Muhabbet kuşlarının sularına asitli içecekler koymamalısınız.

Ayrıca marketlerde satılan hazır meyve suyu/nektarı türündeki içecekleri kuşlarınıza
vermemelisiniz.


YUMURTA MAMASINI BUZDOLABINDA SAKLAYABİLİR MİYİM?
Yumurta mamasını taze olarak verip aynı gün içerisinde kafesden almanızı tavsiye ediyoruz.

YEMLERDEKİ, RENKLİ TANELER NELERDİR?
Bazı muhabbet kuşu yemlerinde sarı, kırmızı, yeşil renklerde taneler bulunmaktadır. Bu taneler kurutulmuş ve boyanmış ekmek taneleridir. 

EKMEK VEREBİLİR MİYİM? ZARARI OLUR MU?
Muhabbet kuşlarınıza kurumuş ekmeği seyrek olarak verebilirsiniz. Tuzsuz etimek vermeniz daha uygun olur.

NE KADAR SIKLIKLA SEBZE/MEYVE VEREBİLİRİM? HANGİ MEYVE/SEBZELERİ VEREBİLİRİM?
Kuşlarınıza her gün meyve ve sebze verebilirsiniz. Papağanlar için hazırlanan yem karışımlarında kurutulmuş meyve, sebze, baklagil taneleri bulunmaktadır.

Muhabbet kuşu yem karışımlarında bu şekilde kurutulmuş meyve, sebze parçaları yoktur. Muhabbet kuşlarınıza verebileceğiniz meyve ve sebzeler ile ilgili ayrıntılı bir yazı portal kütüphande mevcuttur.

YEM KARIŞIMI NASIL OLMALIDIR, EN KALİTELİ MUHABBET KUŞU YEMİ MARKASI HANGİSİDİR?
Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle yerli ve karton ambalajlı fakat nerede ve kim tarafında üretildiği belli olmayan bir çok yem markası evcil hayvan mağazalarında satılmaktadır.

Witte Molen, Bonnie ve Vitakraft firmalarının ürettiği muhabbet kuşu yemleri en bilinen, ithal ve kaliteli yemlerdir. Bu markaları güvenle kullanabilirsiniz. Bazen evcil hayvan mağazalarındaki saklanma koşulları sebebiyle bu markaların ürettikleri yemlerde de güveler görülebiliyor ama bu durumda yem üreticilerini suçlamak doğru değildir.

İthal markalar haricinde tavsiye edebileceğimiz en bilinen yerli marka Mavi Boncuk'tur. Fakat bu markanın karışımı ithal markalarla kıyaslandığında kullanılan tohum çeşitliliği ve oranları olarak ideal muhabbet kuşu yem karışımından daha uzaktır. 

FAZLA MİKTARDA MEYVE VE YEŞİLLİK YEMESİNİN ZARARI OLUR MU?
Kuşlarınıza fazla miktarda yeşillik vermeniz durumunda dışkının rengi gözle görülür biçimde değişir. Örneğin kuşlarınızın aşırı derecede elma yemesi onların iştahını açar ve daha fazla yem yemelerine sebep olur.

Çok fazla yeşillik yemeleri durumunda ishal olabilirler. Bu yüzden yeşillikleri daha seyrek olarak vermelisiniz. Örneğin haftada 1-2 defa.

Yeşillikleri yıkadıktan sonra bir havlu veya kağıt peçete ile kurulayarak verirseniz kuşlarınızın ishal olması olasığını ortadan kaldırırsınız.

MUHABBET KUŞUM ÇOK FAZLA YEM YİYOR, NE YAPMALIYIM?
Muhabbet kuşunuz aşırı derece yem yiyor ve şişmanlıyorsa verdiğiniz yem miktarını azaltmalısınız ve daha fazla meyve, sebze içeren bir diyet uygulamalısınız.

Aşırı derecede şişmanlayan kuşlarda özellikle karın bölgesinde yağlanma meydana gelir. Kuşunuz çok az hareket etse bile soluk soluğa kalır.

MUHABBET KUŞUMA ÇEKİRDEK VEREBİLİR MİYİM?
Muhabbet kuşlarına kendi yediğimiz tuzlu çekirdeklerden asla vermemeliyiz. 

İthal muhabbet kuşu yemi markalarının içinde çok az miktarda küçük ay çekirdeği bulunmaktadır. Çekirdek de fazlasıyla yağlı bir tohumdur ve az miktarda muhabbet kuşlarımızın yem karışımına katabiliriz. Muhabbet kuşları zorlanmadan küçük ayçekirdeklerini kırarlar ve yerler.

MUHABBET KUŞUMA MAYDANOZ VEREBİLİR MİYİM?
Özellikle muhabbet kuşu besleyenler arasında maydanozun muhabbet kuşlarının boğazına yapışarak ölümüne sebep olabileceği şeklinde bir dedikodu dolaşmaktadır. Bu yüzden bir çok muhabbet kuşu sahibi kuşuna mandanoz vermemektedir. 

Durum korkulduğu gibi değildir. Maydanoz muhabbet kuşları için eşsiz bir C vitamini kaynağıdır. Çok ince parçalara ayırıp kuşunuza verebilirsiniz.

YUMURTA MAMASINA NELER KOYABİLİRİM?
Yumurta maması temel olarak yumurta beyazı ve sarısı, toz halindeki tuzsuz etimek ve havuçtan yapılmaktadır. Bunların haricinde haşladığınız yumurtaların kabuklarını toz haline getirip hazırladığınız mamaya da katabilirsiniz. 

Özellikle kanaryalar için hazırlanan mama tariflerinde mısır unu, irmik, bebek maması, bebek bisküvisi gibi malzemelerin kullanıldığını görmekteyiz. 

Muhabbet kuşu için hazırladığınız yumurta mamasına bu ve benzeri malzemeler eklendiğini yabancı kaynaklarda görmemekteyiz. Bunun yerine yumurta mamasına çeşitli sebze, meyve ve vitaminler eklendiğini görüyoruz.

MEYVELİ-BALLI KRAKER KULLANABİLİR MİYİM?
Kuşlarınıza evcil hayvan mağazalarında satılan ballı - meyveli krakerlerden vermenizi tavsiye etmiyoruz. Ballı kraker adı altında satılan bir çok kraker hazırlanırken, tohumları birbirine yapıştırmak için bal yerine kuşlarımız için zararlı olabilecek malzemeler kullanılmaktadır. 

Kendi ballı krakerinizi kendiniz yapabilirsiniz. papaganim.org sitesinde kütüphanenin beslenme kategorisinde yer alan kraker tarifi makalesini okumanızı tavsiye ederiz.

MUHABBET KUŞUMA İNSAN YİYECEKLERİNİ VEREBİLİR MİYİM?
Kuşlarımıza kendi yediğimiz tuzlu, şekerli, yağlı, asitli, baharatlı, alkollü gıdaları kesinlikle vermemeliyiz. Örneğin lor gibi tuzsuz ve yağsız bir peyniri verebiliriz ama tuzlu ve yağlı beyaz peynir veremeyiz. 

Sularına limon suyu katmamalısınız çünkü limon asitlidir. Kola, soda, cips, çikolata gibi şekerli, yağlı ve asitli gıdarladan kuşlarımızı kesinlikle uzak tutmalıyız. Bazen çok az miktarda bal verebilirsiniz.

AÇIK YEM ALABİLİR MİYİM?
Açık yemler hava ve tozla direk temas halinde olduğu için her türlü mikrobu, pisliği barındırabilir. Güvendiğiniz bir yer olmadığı sürece açık yemlerden almanızı tavsiye etmiyoruz. Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Kullandığınız yem karışımında bazı tohumların oranlarının yetersiz olduğunu düşünürseniz (örneğin yemdeki aspur miktarını arttırmak için) açık yem alarak ekleme yapabilirsiniz.

MUHABBET KUŞUMA KABUKSUZ YEM VEREBİLİR MİYİM?
Muhabbet kuşlarının yem kabukları kafes ve çevresini pislettiği için bu durumdan şikayet eden muhabbet kuşu sahipleri evcil hayvan mağazalarından kabuksuz muhabbet kuşu yemi almaktadır. 

Kabuksuz muhabbet kuşu yemlerini tavsiye etmiyoruz. Kabuksuz yemler sadece kabuğu soyulmuş darıdan ibarettir. Muhabbet kuşlarının çok daha zengin bir yem karışımı ile beslenmesi gerekir.

GÜVELENMİŞ YEMLERİ KULLANABİLİR MİYİM?

Güvelenmiş yemleri kullanmamalı ve atmalısınız. Kullanmanız durumunda kuşlarınız sindirim sistemi ile ilgili sorunlar yaşayabilir.

MEYVE/SEBZE VE MAMA YEMİYOR. NASIL ALIŞTIRABİLİRİM?
Muhabbet kuşlarını yavruyken çeşitli sebze ve meyvelere alıştırmanızı tavsiye ederiz. 

Mandal veya kıskaç şeklinde çeşitli aksesurlarla meyve/sebzeleri kafeslerine asabilir veya ince ince rendeleyip ayrı bir kapta verebilirsiniz.

İlgi göstermiyorlarsa rendelediğiniz küçük parçaları yemlerin üzerine serpiştirebilirsiniz. İlk başlarda ilgi göstermeseler bile zamanla meyve sebzelerin tadına bakarlar. Düzenli olarak vermeye devam ediniz.

MUHABBET KUŞUMA YEM HARİCİNDE NE GİBİ EK BESİNLER VEREBİLİRİM?
  • Muhabbet kuşlarınıza düzenli olarak taze sebze, mevye verebilirsiniz.
  • Muhabbet kuşunuzun yemlerinden tohumları çimlendirerek kuşlarınıza verebilirsiniz.
  • Dal darı
  • Yumurta maması
  • Bal, tuzsuz etimek
Kütüphandeki ilgili yazılar:
  1. Taze sebze ve meyveler
  2. Filizlenmiş taneler
  3. En basit yumurtalı mama tarifi
  4. Kuşlar ve insan yiyecekleri
KUŞLARIMA VİTAMİN VEREBİLİR MİYİM? NE KADAR SIKLIKLA VEREBİLİRİM?
Kuşlarınıza vitamin verebilirsiniz. Mümkünse evcil hayvan mağazalarında çok ucuza satılan vitaminler yerine daha kaliteli ve bilinen markaların (witte molen, sera) vitaminlerini kullanmalısınız. Vitamin kullanırken mutlaka son kullanma tarihine bakmalısınız. Son kullanma tarihi geçmiş vitaminleri kullanırsanız kuşlarınızda çok ciddi sindirim problemleri, zehirlenmeler görülebilir. 

Kuşların suyuna her gün vitamin koymamalısınız. Vitamin kullanımı çok seyrek aralıklarla yapılmalıdır. Örneğin her ay üst üste 4-5 gün süreyle kuşunuza vitamin verebilirsiniz. 

Kuşlarımızın sularını hergün değiştirmemiz gerekmektedir. Hem bu sebeple hem de güneş ışığı vitaminlerin etkisini azalttığı için suyunu her değiştirğimizde kuşların suluğuna yeniden vitamin eklemeliyiz. 

Vitamin eksikliği durumunda görülebilecek bazı rahatsızlıklar portal kütüphanede, hastalıklar kategorisinde yer almaktadır. 

Sık sık vitamin kullanmak yerine kuşunuza bol bol çeşitli taze sebze ve meyve vermeniz daha doğrudur. Özellikle hastalık durumlarında kuşunuza vitamin takviyesi yapılmalıdır. Bazı antibiyotikler (vitaform, neoterramycin) vitamin katkılıdır.







Blogger tarafından desteklenmektedir.